Inicirano osnivanje dva nova distrikta u BiH, Stolac i Srebrenici, konkretni potezi nakon izbora u SAD

2
4

Srebrenica, Stolac – Na pomolu je novi prijedlog o teritorijalnom preustroju BiH. Prijedlog o tri distrikta u BiH neformalno su pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz Washingtona i Bostona.  

Prema toj ideji  preustroj BiH trebao bi ići u pravcu stvaranja dva nova distrikta – pored Brčko Distrikta BiH, formirani bi bili distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum.Distrikt Srebrenica pravnu, političku i društvenu podlogu, nalazi u presudama Haaškog tribunala – presuđenom genocidu  i zahtjevnom procesu  pomirenja. “Mirza Hajrić   poznavalac prilika u odnosu SAD prema BiH , smatra da je ideja o Srebrenici  vrlo važna I da je  nekoliko puta  već I bila pokrenuta.” Nije nova ideja da Srebrenica bude  posevan distrikt,to je bilo nekada i dio aprilskog paketa, kada je trebala da bude pod direktnom upravom Vijeća ministara “, poručuje HajrićDirektorica Savjetodavnog vijeća za BiH Ajla Delkić je potvrdila da se u različitim vašingtonskim krugovima čulo za tu inicijativu, da se o njoj i razgovara i razmišlja.

Distrikt Stolac-Neum, s, poništio bi postojeći modeel koji je temeljno segregirajući,  . Neki od zagovornika  ove ideje  smatraju da  rješavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će smjeru kretati država BiH, ka integraciji ili etničkog dezintegraciji. Međutim Mirza Hajrić tvrdi da Stolac u ovom momentu I nije toliko važan.”Ne vidim neki poseban razlog zašto bi Stolac  dobijao status distrikta kada imamo nekoliko žarišnih tačaka u BiH  koja imaju više razloga za takvo tretiranje , recimo Mostar, ne vlada demokratska instui+itucija izbora nije bilo od 2008”, poručuje Hajrić

Bilo kako bilo, ideja  postoji.Iako  ovaj prijedlog ne predstavlja stav vašingtonske administracije, zainteresovanost  velikog  broja akademika, pravnika, političara vodiće u tom pravcu.

(tv1.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Da su dobili izbore nebi bilo distrikta.Na sledećim izborima kad dobiju izbore nek onda prave distrikte.Ali do tada ćemo znati mnoge stvari pa neće ni trebati.

    0

    0
  2. Realnije je uvažiti treći entitet od ovih distrihtkarenja. Nek svaka opština bude distriht i mirna Bosna, a možda i Amerika, mada čisto sumnjam.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime