Inicijativa za Stolac: Perić je fizički nasrnuo na Kaplana koji se samo branio

0
9

“Precizno smo utvrdili spisak imena preko 400 preminulih ljudi koji su još uvijek na izbornim spiskovima. Nakon intervencije CIK-a i skidanja više od 130 imena, odmah su se na listama pojavila nova. Također smo zatražili pismeno tumačenje od CIK-a koji dokumenti su isključivo dopušteni kao identifikacioni kako bi se pristupilo glasanju. Molili smo da se pooštri nadzor na glasačkim mjestima u Stocu. Nakon što je CIK izričito ponovo zabranio glasanje uz samo hrvatske pasoše, predsjednik izborne komisije u Stocu je ipak odlučio da prekrši tu instrukciju kao i da smijeni na sam dan izbora sve one koji su se usprotivili takvim nepravilnostima”, navodi se u saopćenju.

Iz inicijative navode da su sve učinili što je bilo moguće da spriječe izborni inženjering u Stocu koji traje godinama.

“Niste nam pomogli. Na vrijeme smo očajnički upozoravali relevantne institucije. Ništa se nije desilo. Za otkazivanje izbora u Stocu zbog incidenata koji su nastupili a koji su u vezi sa prijavljenim nepravilnostima, držimo relevantne institucije koje su se oglušile na naše prijave u potpunosti odgovornima”, stoji u saopćenju.

Dodaju da će i dalje insistirati na sprovođenju zakona Bosne i Hercegovine u Stocu i staviti tačku na sva dosadašnja kršenja.

Za one koji mare za detalje o tome šta se u Stocu događalo, iz Inicijative navode:

1. Dan prije izbora, onemogućeno je bošnjačkim članovima biračkog odbora da pregledaju prostorije, te pri preuzimanju i brojanju izbornog materijala nije ispoštovana procedura jer nije bilo kompletiran birački odbor.

2. Na biračkim mjestima jednonacionalno su raspoređivani članovi odbora, te su bošnjački članovi udaljeni sa biračkih mjesta čime je narušen intergritet i nacionalni balans što je u sukobu za izbornim zakonom.

3. Raspored pozicija u prostorijama za glasanje je napravljen tako da se bošnjačkim članovima odbora nije dozvolio uvid u identifikacijske dokumente.

4. Još na obuci članova, predsjednik opštinskog odbora Ivan Perić je rekao da se može glasati sa hrvatskim pasošima što je u suprotnosti sa zakonom.

5. Na dan izbora, osobe sa hrvatskim pasošima su pristupile glasanju, na šta su članovi odbora uložili primjedbu. Osobe sa isteklim dokumentima su također pristupile glasanju, na šta su članovi odbora također stavili primjedbu. Svi članovi koji su stavili primjedbe a koje su u skladu sa izbornim zakonima bili su na licu mjesta razriješeni dužnosti. Osnovano sumnjamo da su rješenja pripremljena ranije jer se sve dešavalo u roku od 5 minuta nakon stavljanja primjedbi.

6. Marinko Raguž je razbacao papire biračkog odbora jer mu nije dozvoljeno da glasa za dvije i više osoba.

7. Predsjednik Opštinske izborne komisije Perić je fizički napao kandidata Inicijative Salmira Kaplana, koji se je zatim branio od napada.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime