Inicijativa za Stolac: Ako neće pobijediti HDZ, nema izbora

0
54

Stolac – Završen mirni protest Inicijative za Stolac i građana Sarajeva ispred zgrade CIK-a Bosne i Hercegovine.

Približno 200 članova Inicijative za Stolac i građana Sarajeva, koji su došli pružiti im podršku, okončalo je mirni prosvjed ispred zgrade Središnjeg izbornog povjerenstva u Sarajevu.

Nekoliko članova izaslanstva iz Stoca predalo je zahtjev Povjerenstvu, u kojem traže ponavljanje izbora u ovom gradu do 20. studenog.

Haris Baljić, član Inicijative, kazao je da su razgovarali s predsjednikom Povjerenstva Ahmetom Šantićem i članom Suadom Arnautovićem.

“Predali smo zahtjeve koji se u suštini svode samo na to da tražimo ponavljanje izbora te da CIK to provede u Stocu”, pojasnio je Baljić.

Istaknuo je da ostali članovi Povjerenstva nisu nazočili sastanku.

“Predsjednik Šantić je kazao da će prenijeti naša mišljenja i zahtjeve ostalim članovima te da u narednih par dana možemo očekivati neke informacije od CIK-a”, poručio je Baljić.

Prema njegovim riječima, Povjerenstvo je imalo mjesec dana, što je dovoljno da se utvrde sve činjenice o izborima u Stocu.

“Izbori u Stocu se moraju u što kraćem roku ponoviti”, dodao je Baljić.

Kako je kazao, na sastanku nisu govorili ni o kakvim sankcijama ili kaznama.

Pet do dvanaest

Članovi Inicijative za Stolac počeli su prosvjed ispred zgrade Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine u Sarajevu simbolično u pet do 12.

Podsjetili su i kako su prije i tijekom izbora podnijeli više od 50 žalbi i prijava Općinskom i Središnjem izbornom povjerenstvu te da oni nisu reagirali.

Naveli su, također, kako postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu te da to nije posao Središnjeg izbornog povjerenstva.

“Građankama i građanima Stoca ukradena je demokratija višegodišnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su godinama glasali mrtvi i ljudi bez dokumenata BiH. Sada nam se uskraćuje glasanje sa namjerom da nam se jedno stavi do znanja: ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore”, stoji u najavi prosvjeda.

Iz Inicijative za Stolac naveli su kako je mjesec dana bilo više nego dovoljno da Središnje izborno povjerenstvo donese odluku o novim izborima te su ih pozvali da rade svoj posao.

“To ne podrazumijeva udovoljavanje stranačkim dogovorima, kao ni imaginarnoj podjeli ove države o kojoj se priča, a na koju mi ne pristajemo. Zahtijevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. novembra. Mi ćemo, ukoliko se izbori održe na fer i korektan način, prihvatiti svaki rezultat i poštovati legalno izabranu vlast”, istaknuli su iz Inicijative za Stolac pred današnji prosvjed.

Potvrđeni rezultati, osim za Stolac

Središnje izborno povjerenstvo na jučerašnjoj je hitnoj sjednici donijelo Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, održanih 2. listopada.

Rezultati izbora potvrđeni su za sve lokalne jedinice, općine i gradove, izuzev općine Stolac, gdje su izbori zbog incidenata prekinuti, te će Središnje izborno povjerenstvo odluku u vezi s tim donijeti naknadno.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Ahmet Šantić istaknuo je da su rezultati lokalnih izbora u BiH potvrđeni u zakonskom roku te najavio da će 8. studenog biti dodijeljeni certifikati novoizabranim vijećnicima i načelnicima općina, kao i gradonačelnicima, a radi stjecanja uvjeta za što skorije konstituiranje vlasti na lokalnoj razini.

Rezultati lokalnih izbora odnose se na 73 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 130 načelnika općina u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH, šest skupština gradova u Republici Srpskoj, 10 gradonačelnika u BiH i na Skupštinu Brčko Distrikta.

Odgovarajući na upit o ponavljanju izbornog procesa u Stocu, Šantić je izrazio uvjerenje da se na to neće dugo čekati, podsjećajući da je Središnje izborno povjerenstvo utvrdilo dinamiku u vezi s tim te da će se nakon provedene procedure steći uvjeti za donošenje odluke o poništenju izbora u izbornoj jedinici Stolac.

Policijska prijava

Policijska uprava Čapljina ranije je podnijela izvješće Kantonalnom tužiteljstvu u Mostaru protiv kandidata za načelnika općine Salmira Kaplana i još 10 osoba iz Stoca povodom nereda povezanih s glasovanjem na lokalnim izborima u BiH.

MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdio je kako su tri izvješća tužiteljima protiv tih osoba podnesena zbog otuđenja i uništavanja glasačkih materijala te fizičkih napada na članove Općinskog izbornog povjerenstva.

Zbog tih incidenata izbori u Stocu su prekinuti, osim na tri glasačka mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime