Incijativ SDP-a nije prošla; SBB, SNSD, i HDZ spriječili da javnost sazna koliko državu koštaju političari

0
31

a4ab58005efe9d04e9ec4dbfa62e6f77BiH – Inicijativa koja je podnesena još prošle godine, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je zaustavljena glasovima Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine izrazila je žaljenje u parlamentu BiH spriječeno formiranje komisije za utvrđivanje ukupne potrošnje budžetskog novca u posljednja dva mandata na ime prihoda i privilegija članova Predsjedništva BiH, članova Vijeća ministara, poslanika i delegata, direktora svih institucija i rukovodećih državnih službenika.

Inicijativa koja je podnesena još prošle godine, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je zaustavljena glasovima Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

Ipak, najavljeno je iz SDP-a, ova partija će i pored opstrukcija nastojati da dođe do tih informacija i učini ih dostupnim, jer niko nema pravo od javnosti kriti ove podatke i na ovakav način štititi one najrastrošnije.

Podsjećaju da je inicijativom bilo predloženo da se, kao podloga za ozbiljne uštede, utvrdi koliko je koji funkcioner pojedinačno, imenom i prezimenom, koštao državu i to ne samo u smislu plate, nego i za brojne privilegije kao što su naknade za odvojeni život, zakup stana, korištenje telefona, dnevnice, reprezentaciju, cijenu koštanja automobila u trenutku nabavke, putne troškove te bilo kakva druga primanja i troškove koji proizilaze iz obnašanja funkcije.

– Iako se svi deklarativno zalažu za uštede, evidentno je da su u manjini oni koji su stvarno spremni na to. Klub SDP BiH je inicirao značajno smanjenje prihoda poslanika kroz ukidanje beneficija koje imaju – rečeno je u saopćenju.

Međutim, jučerašnji primjer blokade inicijative o utvrđivanju potrošnje budžetskog novca za funkcionere ukazuje da je moguća blokada i smanjenja primanja.

Ne čekajući ishod inicijative, Klub poslanika SDP BiH je već donio odluku da bez obzira kada će i kako biti riješeno pitanje ušteda, poslanici ove stranke neće primati poslaničke paušale, naknadu za odvojen život i naknadu za rad u ad hoc komisijama i radnim grupama, nego će sredstva biti preusmjerena na odgovarajući način.

Ovom odlukom Klub poslanika SDP-a želi dati ozbiljnost predloženoj inicijativi za uštede i ličnim primjerom pokazati da su čuli građane, te da inicijative za smanjenje prihoda, kada je SDP u pitanju, nisu populizam, stoji u saopćenju Centra za informisanje SDP BiH.

(depo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime