Imovinskopravni odnosi koče izgradnju bazena na Dobrinji

0
8

Sarajevo – Nakon što je u avgustu 2014. godine usvojen urbanistički projekat za izgradnju Sportsko-rekreacionog centra na Dobrinji, Općina Novi Grad Sarajevo završila je nedavno i glavni projekat Sporsko-rekreacionog centra.

Jedini razlog zbog čega gradnja ovog centra nije počela su nezavršeni imovinskopravni odnosi. Nakon što se riješe sporni problem sa Zavodom za izgradnju krenut će se početkom gradnje.

“Imovinskopravni odnosi sa Zavodom za izgradnju nisu još riješeni obzirom da čekamo na prenos prava raspolaganja zemljištem od strane Zavoda na Općinu Novi Grad kako bi se mogla izdati građevinska dozvole”, rekli su za Akta.ba iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Iz Općine kažu kako očekuju da će ovo pitanje biti riješeno u narednom periodu, obzirom da se premijer Kantona Sarajevo uključio u rješevanje ovog pitanja, kako bi procedura bila završena što prije.

Ukoliko se ovaj problem uskoro ne riješi Općina će donijeti rješenje o eksporoprijaciji navedenog zemljišta za potrebe izgradnje Sportsko – rekreacionog centra obzirom jer je jasno da je javni interes za njegovu izgradnju već utvrđen.

Lokacija na kojoj će se graditi Sportsko-rekreacioni centar Dobrinja se nalazi u naselju Dobrinja V, na lijevoj obali rijeke Dobrinje, preko puta ishodišne kuće Hadžihalilovića i u blizini Dobrinjske gimnazije. Površina koju obuhvata iznosi 0,84ha.

U prvoj fazi realizacije projekta radit će se na izmještanju određenih kanalizacionih instalacija koje se nalaze na lokaciji, a u toku je izrada projektne dokumentacije za njihovo izmješanje, koju radi KJKP “Vodovod i kanalizacija”.

“Vrlo brzo će biti objavljen javni tender za izbor izvođača radova za izgradnju prve faze Sportsko – rekreacionog centra Dobrinja”, kazali su iz Općine.

Za očekivati je da radovi počnu u naredna dva do tri mjeseca, optimistično kažu iz Općine, a sve to nakon što se završi procedura izbora izvođača radova.

Bit će to prvi otvoreni bazen na prostoru ove općine koji bi prema projektu u toku ljetnih mjeseci trebao biti korišten kao otvoreni bazen, a u toku zime bi mogao biti klizalište, dok bi ostatak godine služio kao sportska ploha.

Urbanističkim projektom je predviđena izgradnja velikog otvorenog bazena i manjeg bazena za djecu, kao i objekat u ulaznoj zoni u kojem su smještene garderobe, sanitarije i ugostiteljski sadržaji.

Planirani su i mnogi drugi zanimljivi sadržaji poput sportskih terena za odbojku na pijesku.

I.M.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime