Imam Al-Akse u Sarajevu: Situacija u Jerusalemu je bolna, Sarajevo je “evropski Kuds”

0
3

imam-al-akse-u-sarajevu-situacija-u-jerusalem_trt-bosanski-34066Sarajevo – Situacija u Jerusalemu je bolna, napadi na kompleks Al-Akse su redovna pojava, kazao je tokom današnje posjete Sarajevu palestinski muftija i imam Mesdžidu-l-Aksa iz Kudsa, šejh Muhamed Ahmeda Husein.

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović jutros je u prostorijama Rijaseta u Sarajevu primio palestinskog muftiju i imama Mesdžidu-l-Aksa iz Kudsa, šejh Muhameda Ahmeda Huseina s kojim je razgovarao o brojnim pitanjima vezanim za život muslimana u dvije zemlje.

 

Kada je riječ o kompleksu Al-Akse u Jerusalemu koji je proteklih mjeseci bio meta brojnih napada i incidenata, Husein je nakon sastanka sa Kavazovićem kazao kako je cijela situacija oko kompleksa Al-Akse bolna.

 

“Uistinu, situacija u mesdžidu Al-Aksa i u gradu je bolna. Tamo su napadi redovni na sve ono što čini značaj blagoslovljenom gradu, a posebno mesdžidu Al-Aksa tako da i crkve nisu pošteđene tih napada od organizatora koji ne prave razliku već spaljuju i džamiju i crkvu, pišu grafite i rasističke simbole na obje bogomolje”, kazao je.

 

Narušenu sigurnosnu situaciju u vezi sa kompleksom Al-Alkse, prema riječima Huseina, dodatno otežava činjenica da država Izrael podržava napade na muslimanske bogomolje.

 

“Postoje stalni upadi u džamiju, a izraelska vlada to podržava i to je ono što nas brine, znači ekstremisti i organizacije stalno zagovaraju rušenje mesdžida Al-Aksa i izgradnju takozvanog Solomonovog hrama i oni žele da provedu svoj rasistički projekat u Palestini i žele da povrijede sve svetinje u toj zemlji”, kazao je Husein ističući kako je dužnost svakog muslimana, Arapa bilo gdje u svijetu da “obaveže Izrael da poštuje međunarodno pravo i palestinskom narodu u Palestini da pravo da odluči o tome kako će živjeti u toj zemlji”.

 

– Sarajevo je “evropski Kuds” –

 

Odgovarajući na pitanje novinara AA o položaju muslimana u Palestini, Husein je kazao kako se za glavni grad BiH, Sarajevo, često kaže kako je “evropski Kuds” zbog svoje multietičnosti i religijskog spoja. Istakao je kako podržava mir, suživot i saradnju.

 

“Danas smo ovdje u razgovoru sa reisom čuli da ovdje postoji međureligijsko vrijeće, mi to podržavamo jer se radi na dijalogu i rješavanju problema i zagovaranju zajedničkog života između muslimanima, katolicima i drugima, svima koji žive u BiH da zajedno grade stabilnosti i sigurnost ove zemlje. Tu je džamija, crkva, sinagogoga, slično kao što je kod nas u Jerusalemu, svetinje svih religija nalaze se jedna pored druge”, zaključio je Husein.

 

Reis Kavazović izrazio je svoje zadovoljstvo posjetom gosta iz Palestine te kazao kako su muslimani u Bosni i Hercegovini duboko povezani sa muslimanima Palestine.

 

“Svi muslimani u BiH imaju posebne osjećaje naspram palestinskog pitanja, naroda, a posebno naspram mesdžida Al-Aksa. Šejh će u posjeti boraviti nekoliko dana i za to vrijeme ćemo razgovarati o mnogim pitanjima vezanim za vjerski život muslimana kako u BiH tako u Palestini kao i o odnosima te dvije zajednice”, kazao je Kavazović te istakao kako je Rijaset posljednja dva mjeseca ugostio važne goste iz dva bitna harema, iz mekkanskog harema te gosta iz Kudsa.

 

Govoreći o današnjem sastanku, Kavazović je kazao kako je sa Huseinom razgovarao o humanitarnim, obrazovnim i drugim pitanjima muslimana u Palestini kao i u BiH.

(trtbosanski)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime