Ima li svjetla na kraju tunela – građani BiH žive najlošije u regiji

0
3
5626036f-4fd8-43d9-9179-3cf00a0a0a80-siromastvo-nova-700x402Sarajevo, Banja Luka – Najbolja zemlja za život je Norveška, a BiH se nalazi na 85. poziciji od 188 država, objavio je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Kada je riječ o našem regionu, najzahvalniju poziciju zauzela je Slovenija, i to 25. mjesto, a slijede Hrvatska – 47, Crna Gora – 49, Srbija 66, te Makedonija, koja se učvrstila na 81. poziciji, što znači da je BiH najlošije rangirana od svih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Prema tom istraživanju, indeks ljudskog razvoja u BiH iznosi 0,73, dok je u prvoplasiranoj Norveškoj vrijednost tog indeksa čak 0,94.

Isto istraživanje pokazalo je da je očekivana dužina života u BiH 76,5 godina, dok je prosjek trajanja obrazovanja tek nešto više od osam godina. Bruto nacionalni prihod po glavi stanovnika u BiH iznosi 9.638 američkih dolara (oko 16.800 maraka), a u Norveškoj vrtoglavih 64.992 dolara (više od 113.000 maraka).

Borci za zaštitu potrošača nisu iznenađeni činjenicom da se BiH na ovoj listi našla daleko iza ostalih država u regionu, jer, kako ističu, čak i većina od onih koji rade jedva sastavlja kraj s krajem.

“Očekivano je da smo u regionu na posljednjem mjestu, jer se više bavimo politikom, nego oživljavanjem ekonomije. Prosječna plata je zvanično oko 830 maraka, ali većina stanovništva dobija onu minimalnu od 370 KM. Samim tim je i platežna moć mala i životni standard je nizak”, napominje Zoran Petoš, projektni koordinator u Udruženju građana DON Prijedor.

Komentarišući ovo istraživanje, Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, kaže da sindikalci na ove činjenice već dugo ukazuju.

“Nažalost, za to nemaju sluha oni koji su izabrani da nam obezbijede bolji životni standard. Situacija u kojoj prosječna plata ne zadovoljava ni polovinu potrošačke korpe dovoljno govori za sebe. Nažalost, ne postoji svjetlo na kraju tunela, odnosno tračak nade da će biti bolje”, rekao je Šatorović.

Sudeći po stavu UNDP-a, sve države u svijetu imaju šta da rade kako bi njihovim građanima bilo bolje.

“Dostojanstven rad doprinosi ekonomiji, ali i obogaćuje ljudske živote. Sve zemlje moraju odgovoriti na nove izazove u svijetu rada te iskoristiti mogućnosti za poboljšanje života ljudi i osiguravanje dostojne egzistencije”, poručila je Helen Klark, administrator UNDP-a.

Inače, kada je riječ o vrhu tabele, odmah iza Norveške našla se Australija, pa slijede Švajcarska, Danska, Holandija, Njemačka, Irska, SAD, Kanada i Novi Zeland.

Na začelju liste od 188 zemalja nalaze se Eritreja, Centralna Afrička Republika i Niger.

Pokazatelji teškog života u BiH

Potrošačka korpa

1.860 KM

Prosječna neto plata

828 KM

Prosječna penzija

342 KM (RS)

366 KM (FBiH)

Broj nezaposlenih

539.703

Mladi bez posla

58 odsto

Na granici siromaštva

700.000 ljudi

RANG-LISTA

25 – Slovenija

47 – Hrvatska

49 – Crna Gora

66 – Srbija

81 – Makedonija

85 – BiH

(Nezavisne)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime