Ikonografija kao s početka 1990-ih: Draža, Mladić, Šešelj i četnici ‘vire’ sa svih strana

6
3

56e69937-6bd0-4c08-bb84-4cc30a0a0a6c-istocna-hercegovina-natpisi-1-690x480Gacko, Foča – Putujući istočnom Hercegovinom na potezu od Gacka do Trebinja gotovo na svakom koraku se može vidjeti ikonografija koja podsjeća na period s početka 90-tih, odnosno na likove koji su ili u čije ime vršeni zločini.

Putnike koji ulaze u Gacko iz pravca Foče će prvo dočekati lik Draže Mihailovića nacrtan na zidu sa porukom “S verom u Boga, vožd”.

Slično je i na izlazu iz Gacka, odnosno na ulazu u to mjesto iz pravca Bileće. Na jednoj od zgrada iscrtan je lik optuženog za ratne zločine Ratka Mladića kojem se sudi u Haškom tribunalu.

Paralelno sa likom Mladića na hotelu u Gacku koji je zatvoren, stoji poruka “Đenerale nek je tvojoj majci hvala, što junaka rodila je, da se srpstvu vrati slava!!!”.

Ništa bolja slika stanja nije ni na ulazu u Bileću gdje će putnike prvo dočekati “Pozdrav za posjetioce” sa likom haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Na panou s njegovim likom napisano je “Hoćemo Šešelja”.

Inače, u samom centru Bileće u oktobru 2014. otvoren je Ravnogorski park.

Na ulazu u Ravnogorski park u Bileći proteklih dana postavljena je sa lijeve strane statua Dragoljuba (Draža) Mihailoviće poznatog kao Čiča koji je bio zapovjednik Kraljevske jugoslovenske vojske u otadžbini tokom Drugog svjetskog rata (četnika), osuđen i strijeljan 1946. zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

S desne strane ulaza nalazi se statua pripadnika počasne straže. Na ulazu je i velika bista sa nazivom Ravnogorski park na ćirilici na čijem se vrhu nalazi grb sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, koji je zapravo identičan grbu Republike Srbije koji je u upotrebi od 17. augusta 2004. godine, a nalazi se na njenoj zastavi.

Do “piramide” koja je centralni dio Ravnogorskog parka visoke preko 20 metara na kojoj se nalazi krst sa grbom sa dvoglavim orlom i četiri S i krunom Nemanjića, sredinom se nalaze ploče postavljene u znak sjećanja na pet bilećkih bataljona.

Na ploči ispred piramide navedeno je kako spomen obilježje podiže “srpski narod Bileće”.

Autor projekta Milivoje Bokić potvrdio je da je projekt ravnogorski park u Bileći vrijedan 350.000 KM.

Inače, nije rijedak slučaj da se na prostorima istočne Hercegovine viore i zastave Srbije. Jednu od njih ekipa AA zabilježila je u Nenovićima, na području Grada Trebinja.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Sta vas briga ,sta mi radimo u Srpskoj ?
  I vi bi paradirali sa glavosecama , al niste trenutno popularni .
  Pa ste se odrekli crnih arapa .
  Mi smemo u nasoj Srpskoj
  Nijesmo ista drzava.

  1

  0
 2. Gdje je sada Mektic,taj vajni ministar sigurnosti?Gdje je ta vlast koja bi trebala ovo rigorozno kazniti?Organizuju lov na vehabije,a ovo ne vide? Kada se skupljaju cetnici i osvanjavaju ovakvi grafiti onda je rijec o pijandurama i djeci koja skrabucaju,a sa druge strane je dovoljno da jedan Bosnjak nosi bradu pa odmah bude okarakterisan kao potencijalni terorista.Nikada ljudi od njih.

  0

  1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime