IGK: ‘Svi koji ne slave ovaj historijski dan žale za Velikom Srbijom i Velikom Hrvatskom’

0
21

BiH-historijske-cinjeniceKanada – Institut za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) navodi da je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH historijska sudbina te da “njeni građani ne bi bili ono što jesu da su 1992. godine u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje agresorima i zločincima”.

Smatraju da je 1. mart najdemokratskiji čin kojim je uspostavljena jedna država, jer se 64 posto građana izjasnilo za samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećaju da Dan nezavisnosti, zatim prvi pisani tragovi postojanja BiH iz 955. godine, Povelja Kulina bana iz 1189. godine i obnavljanje državnosti BiH 25. novembra 1943. predstavljaju nepobitne dokaze o hiljadugodišnjoj tradiciji ove zemlje.

– Kada je Skupština BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, optuženik za genocid Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom – bošnjačkom narodu nestankom. Najveći zločin poslije holokausta u Evropi se desio tokom agresije i genocida protiv BiH, a bošnjački narod je opstao – navodi se u saopćenju IGK-a.

Ocjenjuju da je BiH danas daleko od idealnog stanja, ali je u boljoj situaciji od one koji su zamišljali mnogi zločinci.

– BiH je svoju nezavisnost skupo platila dočekavši prve tri godine pod opsadom i blokadom, izložena masovnim i gnusnim zločinima agresije, genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina – objasnili su.

Prema njihovim mišljenju, masovni zločini imali su za cilj negiranje slobodne volje ogromne većine građana BiH koji su izabrali samostalnost, nezavisnost, suverenost te ustavno i teritorijalno uređenje države.

– Podsjećamo na sve bosanskohercegovačke patriote koji su u temelje nezavisnosti bh. države ugradili svoje živote, ostavljajući građanima u amanet obavezu da je poštuju i čuvaju. Cilj agresije i genocida protiv građana Republike BiH je bio stvaranje etnički čiste Velike Srbije i etnički čiste Velika Hrvatske na račun teritorije RBiH – dodali su iz Instituta.

Također smatraju da se bh. društvo nalazi u fazi reformi te da je potrebno promijeniti ekonomski, politički i pravni sistem i time osnažiti državu BiH kao samostalnu, suverenu i cjelovitu.

– Svi koji ne slave ovaj historijski dan žale za Velikom Srbijom i Velikom Hrvatskom. Dan nezavisnosti je historijska činjenica. Slavio ga neko ili ne, on nepobitno dokazuje slobodnu volju građana i naroda u BiH da obnove svoju državnost nakon 550 godina, čime su se stvorili uslovi za međunarodno priznanje ove države – saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime