IGK: Srbijanski lideri vode predizbornu kampanju preko leđa branioca BiH, žrtava genocida

0
15

naser_oric_1Kanada – Istragu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije protiv Nasera Orića ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici, Hakije Meholjića komandira policije u Srebrenici, te još tri lica, Institut za istraživanje genocida, Kanada oštro osuđuje, odbacije i smatra kao sračunatu političku predizbornu odluku koja ima za cilj još jedno u nizu ozbiljnog narušavanja suvereniteta, integriteta i nezavisnosti države Bosne i Hercegovine, te opasno narušavanje mira i dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Kontinuitet pritiska srbijanskih vlasti na branioce Bosne i Hercegovine koji je protivan sadržaju i suštini Protokola o saradnji tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije se nastavlja.

Institut za istraživanje genocida, Kanada navedenu sramnu i štetnu istragu kvalifikuje i kao veliki atak na bošnjačke povratnike u Srebrenicu, odnosno entitet Republiku Srpsku, sa ciljem da se što više umanji broj povratnika u godini izbora.

Naser Orić je bio pod istragom Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju. On je pravosnažno oslobođen optužbi za zločin nad civilnim stanovništvom. Član 10 Statuta Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju reguliše pravilo non bis in idem koje kaže da niko ne može biti suđen za djelo za koje je već suđen od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Anticivilizacijska istraga Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije ima za cilj kontinuirano držati ofanzivno negiranje historijskih, pravnih i naučno istraživačkih činjenica – istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima, vršiti kontinuiranu reviziju historije, te kontinuiranu vršiti osvetu nad braniocima Bosne i Hercegovine. Time se nastavlja ekstremno nacionalistička politika agresije na Bosnu i Hercegovinu drugim sredstvima i metodama.

Institut za istraživanje genocida Kanada hitno traži akciju državnih organa Bosne i Hercegovine koji su dužni da zaštite svoje građane.

Tražimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da upute diplomatske note Republici Srbiji, te da upoznaju nadležne organe Evropske unije o nastavku politike agresivnih pritisaka Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima u uslovima kada Republika Srbija pokušava otvoriti pristupne pregovore za ulazak u Evropsku uniju. Srbija koja ima pretenzije da bude u Evropskoj uniji morat će da dobro razmisli da li će nastaviti agresivnu politiku prema Bosni i Hercegvini i njenim građanina.

Institut za istraživanje genocida, Kanada poručuje da lideri Srbije koji sad imaju vanredne izbore ne prave svoje kampanje preko leđa branioca Bosne i Hercegovine, preko leđa svijedoka i žrtava agresije i genocida, preko leđa mučenika u koncentracionim logorima smrti, preko leđa silovanih majki, sestara, djevojčica, nena, preko leđa na silu protjeranih mučenika. Ne pokušavajte da izjednačite žrtve agresije i genocida sa idejnim tvorcima, pokretačima i izvršiocima največeg zločina poslije holokausta u Evropi, zločina agresije na međunarodno priznatu, nezavisnu, suverenu državu Bosnu i Hercegovinu i genocida nad njenim građanima. Vaši pokušaji su uzaludni.

Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom ističe da se ovakvim srbijanskim anticivilizacijskim pnašanjem prema ljudima koji su branili Ideju Bosne i bosanski duh, a time i ideju i duh evropske unije ne mogu i neće relativizirati suđenja ratnim zločincima na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Radovanu Karadžići i Ratku Mladiću.

Na kraju Institut za istraživanje genocida, Kanada traži od nadležnih organa Bosne i Hercegovine da se pojačaju istražne radnje i gonjenje onih koji su počinili zločine agresije i genocida nad Bosnom i Hercegovinom i bošnjačkim stanovništvom, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime