IGK: Na Dan holokausta sjećamo se i žrtava genocida u BiH

0
6

x35457.jpg.pagespeed.ic.l2OlkhfQWiKanada, Srebrenica  ̶  Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) na Međunarodni dan sjećanja na holokaust sjeća se žrtava holokausta, ali i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini kao i žrtava svih zločina u svijetu.

“Dvadeseto stoljeće obilježila je monstruozna neljudska težnja da se istrijebe cijele nacionalne, etničke, rasne ili vjerske grupe, da im se onemogući biološki, kulturni, socijalni i ekološki opstanak. Iz nacističkog holokausta čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku te osigurati bolju budućnost, mada je genocid u Bosni i Hercegovini, koga je generirao srpski i hrvatski nacizam i na kostima ubijenih žrtava inaugurirao genocidne tvorevine na jedinstvenom državnom i društvenom bh. tkivu, pokazao ogromno negativno iskustvo.”, navodi se u saopćenju IGK-a povodom Dana sjećanja na holokaust.

“Baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o holokaustu, genocidu u Bosni i Hercegovini i genocidu u svijetu, što zahtijeva da čuvamo sjećanje na žrtve kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.”, dodaju iz IGK-a.

Posebno ističu da je najgnusniji od svih zločina negiranje zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i holokausta i genocida, prenosi Faktor.ba.

“Pored holokausta, koji mora biti stalni predmet naučnih istraživanja, zločin genocida u Bosni i Hercegovini zaslužuje također posebnu pažnju. Njegovi planeri, naredbodavci i izvršioci identificiraju i određuju čitave grupe ljudi za istrebljenje. Stoga je sveti zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača naučno istraživati genocid i druge oblike zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, na čemu se temelji istina i pravda i maksimalno sužava prostor za potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Protiv onih koji veličaju i negiraju holokaust i genocid treba se boriti svim sredstvima, dajući im na znanje da se takva zla neće tolerirati.”, saopćeno je.

Iz Instituta ističu i da “zajedno možemo zaustaviti zločin negiranja holokausta i genocida i time poslati jasnu poruku žrtvama da nisu sami u borbi da dokažu očiglednu i neospornu istinu o svojim patnjama”.

“Istina o holokaustu i genocidima mora biti dokučena. Pravda za žrtve holokausta i genocida mora biti zadovoljena.”, zaključuje se u saopćenju.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime