IGK: ‘Milan Bandić koji priziva podjelu BiH ne može nositi časnu titulu počasnog građanina Sarajeva’

0
24

imagesKanada, Sarajevo, Srebrenica, Kiseljak – Reagiranje Instituta za istraživanje genocida Kanada na Opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva za gradonačelnika Zagreba Milanu Bandiću

Opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića je nada žrtvama agresije i genocida u BiH za pobjedu istine i pravde. Istovremeno to je poruka prijateljima Ideje Bosne i bosanskog duha da nastave svoj pobjedonosni marš očuvanja i jačanja jedinstvene, nezavisne, suverene, demokratske države BiH. Na kraju to je pouka neprijateljima države BiH da je njihov posao negiranja državnosti i nezavisnosti BiH uzaludan.

Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) pozdravlja opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba, donešene na sjednici Gradskog vijeća na prijedlog gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića i njegovih zamjenika Aljoše Čampare i Ranka Čovića.

Bandić je nedavno u intervjuu za Al Jazeeru kazao:  “BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i, ja se nadam, uskoro i triju entiteta, da svako ima mogućnost da izabere svoje predstavnike”.

Nakon ovih uvrijedljivih i ponižavajučih riječi, reagovao je IGK i  zatražio  u ime žrtava agresije na RBiH i genocida nad njenim građanima ukidanje odluke o proglašenju gradonačelnika Milana Bandića počasnim građaninom grada Sarajeva.

U izjavi za javnost IGK je između ostalog upozorio da “Bandićevu podršku osnivanju trećeg entiteta u BiH žrtve i svjedoci agresije i genocida, ali i mnogi prijatelji BiH u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama doživljavju kao atak na suverenitet, teritorijalni integritet, nezavisnost i jedinstvo države BiH, te kao veliki udarac na demokratizaciju bosanskohercegovačkog društva i države. Izjava Bandića je i direktno uplitanje u ustavno uređenje države BiH. Podrška osnivanju trećeg entiteta u BiH značila bi podršku oživljavanju tzv. paradržave „Herceg-Bosne“, odnosno udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom Tuđmanom za koji su bivši čelnici Hrvata u BiH na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne“.

Izražavajući mišljenje žrtava agresije i genocida u BiH, ali i mišljenje mnogih Kanađana i Amerikanca i njihovih organizacija, prijatelja BiH, IGK pozdravlja opoziv odluke o dodjeli priznanja Počasni građanin Grada Sarajeva Milanu Bandiću. Uvrijedljivo i nezamislivo je da osoba koja napada na teritorijalni integritet, suverenitet, nezavisnost države BiH,  koja vrijeđa žrtve agresije i genocida u BiH, koja ne poštuje odluke Haškog suda, koja na kraju vrijeđa sve građane Sarajeva, posebno one koji su dali svoje živote za slobodu i dostojanstvo države BiH, grada Sarajeva, čovjeka i civilizacije, ideje Bosne i bosanskog duha dobije tako važno priznanje, odnosno bude uopšte predložen za isto.

Cijenimo da će ova pravedna, moralna i ljudska odluka Gradskog vijeća mnogo značiti unapređenju procesa dobrosusjedskih odnosa između BiH i Hrvatske, odnosno Sarajeva i Zagreba, jer samo na istini o zločinima i pravdi za žrtve tih zločina, samo na poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti države BiH, samo na  istinskom prihvatanju i priznavanju Ideje Bosne i Bosanskog duha mogu se graditi dobrosusjedski odnosi. IGK još jednom u ime žrtava i svijedoka agresije i genocida u BiH upozorava navodne nacionalističke istočne i zapadne dužebrižnike da je jedinstveno bosanskohercegovačko teritorijalno, državno i društveno tkivo nepoderivo na nacionalističke torove.

U multinacionalnoj, multivjerskoj i multikulturnoj BiH ima mjesta za sve istinske prijatelje Ideje Bosne i Bosanskog duha. Takođe IGK izražavajući volju žrtava agresije i genocida u BiH smatra da Bandić, atakujući na državu BiH ne može biti ni počasni građanin Srebrenice, grada u kome je izvršen najveći zločin poslije holokausta u Evropi te Kiseljaka. U tom smislu IGK će poslati notu nadležnim organima Srebrenice i Kiseljaka da Bandiću oduzmu časnu titulu počasnog građanina u tim gradovima.

Profesor Emir Ramić

Institut za istraživanje genocida, Kanada

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime