IFIMES o zahtjevu za revizijom presude: Političari u RS-u nervozniji nego oni u Srbiji

1
11

600_1486911822politicari-rsSarajevo, Banja Luka  – Ističe se da se eventualnim podnošenjem revizije presude od strane BiH ne otvara automatski postupak pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), već se otvara vrsta predpostupka.

– Onda bi se čekala odluka ICJ-a o tome da li je BiH priložila dovoljno uvjerljive i odlučujuće dokaze da bi se pokrenuo postupak revizije, uz aktivno učešće i zasigurno osporavanje Republike Srbije. Također, ne postoji značajna sudska praksa u vezi sa revizionim postupkom pred ovim sudom – ističe se u saopćenju IFIMES-a.

Legitimitet Softića

Tretirano je i pitanje legaliteta dosadašnjeg agenta BiH Sakiba Softića. U analizi se navodi da s jedne strane sud zahtijeva da sve strane sudskog postupka moraju imati kontinuitet zastupanja.

– S druge strane, Srbija i srpski politički predstavnici u BiH bi osporavali legitimitet Softića koji nikad nije zvanično razriješen svoje funkcije od strane Predsjedništva BiH, koje ga je i imenovalo, što daje dodatni argument BiH u tumačenju legaliteta po unutrašnjem pravu – stav je IFIMES-a.

Nagovještaji i izjave srpskih zvaničnika u BiH, pa čak i nekih međunarodnih predstavnika u BiH, da nema “novih dokaza“ za reviziju i da dosadašnji agent BiH pred ICJ-om nema ovlaštenje za pokretanje revizije su nepravne izjave, i o tome samo ICJ može da odluči po ovim pitanjima.

– Svako prejudiciranje i zauzimanje stavova da nema dokaza, da nema zakonske i procesne mogućnosti za ulaganje revizije su ne samo nestručne i protupravne izjave, nego prejudiciraju konačne odluke ICJ-a. Čak kada bi eventualno revizija bila podnesena i javno objavljena, opet je ICJ, odnosno mjerodavni sud, taj koji će donijeti odluku o svemu. Zbog toga svi protupravni komentari ne doprinose stvaranja pravne sigurnosti i povećavaju političke napetosti – ističu iz IFIMES-a.

Izjave srpskih političara u BiH o zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije su prema mišljenju analitičara ustvari briga za RS, jer su svjesni da se revizionim procesom može ponovo otvoriti i pitanje uloge RS-a.

– U svojim izjavama navode da bi revizioni proces pokrenuo čak i raspad BiH. Stvara se utisak da su revizionim postupkom više zabrinuti i više nervoze pokazuju predstavnici RS-a, nego zvanični Beograd. Srpski predstavnici u BiH, nakon presude ICJ od 26. februara 2007. godine da su Vojska (VRS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a počinili genocid u Srebrenci u kontinuitetu negiraju genocid i osporavaju presudu ICJ, ali i presude ICTY – ističu iz IFIMES-a.

Navode da su Bakir Izetbegović i pravni stručnjaci pod snažnim pritiskom i predstavnika međunarodne zajednice, ali i Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH).

Prijateljstvo Radončića i Đukanovića

– Postavlja se pitanje da li je i koliko je Crna Gora, koja je apsolutno zaštićena od procesa revizije, jer je Srbija ranije zvanično preuzela pravno nasljedstvo i time svu odgovornost za sebe pred ICJ-om, pomogla BiH da raskrinka Miloševićev režim i počinjen genocid u BiH. Posebno imajući u vidu arhive Vojske Jugoslavije i Službe državne sigurnost (SDB) zajedničke tadašnje države, a koje se nalaze u Podgorici. Pojedini bosanskohercegovački lideri imaju jake prijateljske veze sa liderom Crne Gore Milom Đukanovićem. Najjače prijateljske veze sa Đukanovićem ima predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić. Zato je logično očekivati da će lider SBB-a učiniti sve da njegov prijatelj pomogne u postizanju pravde i dokazivanju istine – stav je stručnjaka IFIMES-a.

Poručili su da je ambasador Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, grubo zloupotrijebio svoj mandat kazavši da nema novih dokaza i da BiH ne treba da ulaže reviziju pred ICJ.

– Upravo bi predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić mogao odigrati važnu ulogu ukoliko bi pozvao bosanske Srbe da se spuste političke tenzije i omoguće da se proces pred ICJ okonča ukoliko BiH podnese zahtjev za reviziju. Zašto bi Bosna i Hercegovina bila u drugačijoj poziciji od Republike Srbije i od bilo koje druge države odnosno zašto bi joj bila uskraćena mogućnost da ne iskoristi raspoložive pravne instrumente da bi dokazivala počinjene najteže zločine na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu 1992-1995. – zaključuju u IFIMES-u.

(faktor)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Reviziju Bosnjaci moraju pokrenuti protiv Srbije,jer ako to ne urade onda su Bosnjaci niko i nista jer Istina se ne smije gurati pod tepih,nego se mora jasno dokazati u ima zrtava Ko je pocinio zlocine nad toliko Bosnjaka u BiH pa sve do Genocida,a Srbija i srpski narod to i dalje negiraju kao da se nista nije desilo,a kamoli da se izvinu i da priznaju,nego jos se sprdaju sa Bosnjackim narodom,i uvijek im se moze cuti njihova pjesma na utakmicama i na skupovima “Noz Zica Srebrenica” i zasto Bosnjaci da ih zale? i da odustanu od Revizije? Bosnjaci samo ako ste poludeli onda ce te i odustati od Revizije,Nema Prastanja,jer dosta je bilo cekanja da Srbija pruzi ruku pomirenja i da prizna sve sta je i uradila,Vremena su imali da se pokaju samo da su htjeli,ali jednostavno to njih ne briga,nego se oni ponose i jos uvijek velicaju ratne zlocince, i zato nema odustajanja od revizije nego traziti pravdu sve do kraja…

    1

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime