Iduće sedmice završne riječi na suđenjima za Prijedor i Čajniče

0
22
cajnice_001Prijedor – Naredne sedmice pred Sudom BiH nastavit će se iznošenje završnih riječi na suđenju Dragomiru Soldatu, Velemiru Đuriću i Zoranu Babiću, optuženima za zločin u Prijedoru, te na suđenju Milunu Kornjači za zločin počinjen u Čajniču.

Soldat, Đurić i Babić su optuženi za ubistva muškaraca bošnjačke nacionalnosti u selu Čarakovu kod Prijedora, a iznošenje završnih riječi Odbranâ zakazano je za ponedjeljak, 24. februar.

U srijedu, 26. februara, Tužilaštvo BiH će nastaviti sa iznošenjem završnih riječi na suđenju Milunu Kornjači, koji je optužen da je, kao komandant jedinice “Plavi orlovi”, 1992. godine počinio zločine na području Čajniča.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH je za petak, 28. februar, planirano iznošenje žalbi na presudu kojom je Zoran Dragičević osuđen na 11 godina zatvora. On je proglašen krivim za mučenja, oduzimanje novca, zatvaranja i silovanje u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca počinjena od maja 1992. do decembra 1994. godine.

Prvi svjedoci Tužilaštva na suđenju Indiri Kamerić, optuženoj za zločine počinjene 1992. godine u Bosanskom Brodu, bit će saslušani u utorak, 25. februara.

U ponedjeljak će se nastaviti suđenje Mensuru Memiću, Nihadu Bojadžiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločin počinjen u Trusini (općina Konjic).

Za utorak je zakazano ročište povodom prijedloga Tužilaštva za produženje pritvora Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru.

Ivan Medić, kojem se sudi za zločine počinjene u Dretelju kod Čapljine, u utorak bi trebao svjedočiti u svoju korist. Zajedno s Medićem sudi se i Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću i Marini Grubišić-Fejzić.

Istog dana nastavljaju se suđenja i Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine u Višegradu.

Za srijedu, 26. februar, planiran je nastavak suđenja Vitomiru Rackoviću za zločine počinjene na području Višegrada, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću za genocid u Srebrenici, te Branku Vlači za zločine počinjene na području Vogošće.

Novi svjedoci Optužbe bit će saslušani u četvrtak, 27. februara, na suđenju Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, koji su optuženi za zločin počinjen na Igmanu (općina Hadžići), te na suđenju Nihadu Bojadžiću za zločine počinjene u Jablanici.

Istog dana novi svjedoci bit će saslušani na suđenju Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu za zločine na području Hadžića.

Suđenje Josipu Toliću za zločine počinjene u Odžaku i Bosanskom Brodu, nastavit će se u četvrtak, dok su za petak planirani nastavci suđenja Vehidu Subotiću za zločine u Dusini kod Zenice, kao i Ibri Maciću za zločine u Konjicu.

Istog dana nastavit će se suđenje za zločine počinjene na području Kladnja, za šta su optuženi Safet Mujčinović, Selman Busnov, Nusret Muhić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Hariz Habibović, Kahro Vejzović i Osman Gogić.

Sljedeće sedmice se nastavljaju ponovljena suđenja Draženu Mikuliću, optuženom za zločine u logoru Dretelj, te Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, za zločine u Krajini.

(justice-report.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime