Iduće sedmice presude za zločine u Čajniču i Sijekovcu

0
25

downloadBosanski Brod – Sud BiH će sljedeće sedmice izreći presude Milunu Kornjači za zločine u Čajniču i Zemiru Kovačeviću za zločine u Sijekovcu (općina Bosanski Brod).

Izricanje presuda Kornjači, nekadašnjem komandiru jedinice “Plavi orlovi”, i Kovačeviću, bivšem pripadniku Interventnog voda 1. bosanskobrodske brigade, zakazano je za srijedu, 21. maj.

Kornjača je optužen za progon, premlaćivanje i mučenje Bošnjaka, nezakonito zatvaranje i ubistva 11 civila iz naselja Brdo, te što nije poduzeo mjere da izvršilac ubistva 27 civila u “Lovačkom domu” na Mostini bude kažnjen.

Kovačević je optužen za ubistva, pljačku i nezakonito hapšenje civila srpske nacionalnosti.

U ponedjeljak, 19. maja, čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi počet će suđenje sedmorici optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši – Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću, Radi Škoriću i Iliji Kurušiću.

Prvi svjedoci Odbrane Nihada Bojadžića, optuženog za zločine počinjene u Jablanici, bit će saslušani u četvrtak, 22. maja.

U ponedjeljak će biti održano ročište na kojem će Tužilaštvo BiH zatražiti produženje pritvora za Marijana Brnjića, Iliju Glavaša, Pavu Glavaša i Martina Barukčića, osumnjične za učešće u zločinima nad civilima srpske nacionalnosti na području Odžaka.

Nastavak suđenja Oliveru Krsmanoviću, optuženom za zločine u Višegradu, zakazan je za utorak, 20. maj, kada je planirano da se pred Sudom pojave Bosiljko i Ostoja Marković, koje Tužilaštvo BiH tereti za silovanje maloljetne osobe.

U srijedu će biti nastavljena suđenja Vitomiru Rackoviću, optuženom za zločine u Višegradu, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, kao i Marinku i Zoranu Bjelici, te Novici Tripkovići, optuženima za zločin u Kalinoviku.

Suđenje Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, optuženima za zločine na planini Igman 1993. godine, bit će nastavljeno u četvrtak, kada će biti nastavljen i postupak protiv Indire Kamerić, optužene za zločine u Bosanskom Brodu.

Isti dan će biti nastavljeno suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine na području Hadžića, te Nikoli Mariću, optuženom za zločine u Prozoru.

Za petak je planirano saslušanje novih svjedoka na suđenju Josipu Toliću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu i Odžaku, Vehidu Subotiću za zločine u Zenici i Ibri Maciću za zločine na području Konjica.

Za petak je zakazan nastavak suđenja Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću i Osmanu Gogiću za zločine na području općine Kladanj.

U srijedu, 21. maja, bit će nastavljeno obnovljeno suđenje Mehuri Selimoviću, Adilu Ružniću i Emiru Mustafiću, optuženima za zločine u Krajini.

– See more at: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/izricanje-presuda-za-zlo%C4%8Din-u-%C4%8Dajni%C4%8Du-i-bosanskom-brodu#sthash.QrljMIol.dpuf

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime