Ideju za Cvijet Srebrenice dao dr. Cerić: Simbol sjećanja na genocid

0
4

140709025.2_xl-616x462Srebrenica, Sarajevo   ̶  Cvijet Srebrenice je prihvaćen kao simbol sjećanja na genocid u Bosni i Hercegovini. Izradile su ga žene iz Udruženja “Gračaničko keranje”, a inicijativu je pokrenuo dr. Mustafa Cerić, sada nezavisni kandidat za Bošnjačkog člana Predsjedništa, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja „Gračaničko keranje“ kazala je za Patriu kako je Cvijet Srebrenice prvi put predstavljen u julu 2011. godine.

– Dr. Cerić je od nas tražio da napravimo jedan cvijet koji će biti simbol genocida. Napravile smo nekoliko rješenja, a on je prihvatio cvijet koji danas imamo – kaže Ahmedbegović, te dodaje kako je Cvijet Srebrenice dr. Cerić nakon toga poklonio ženama iz ovog udruženja da bude njihovo vlasništvo i da ga proizvode u svojim radionicama.

Sam dr. Cerić pojasnio je za novinsku agenciju Patria kako je njegova želja i ideja da Cvijet Srebrenice bude simbol sjećanja na sve genocide u svijetu.

– Drago mi je da on postaje polahko prihvaćen. Ljudi imaju potrebu i na takav način iskazati svoje sjećanje i spriječiti zaborav. To je lični čin pojedinca i kao takav ima pravi značaj – kazao je dr. Cerić za NAP.

Bijela boja latica cvijeta predstavlja stradanje, zelena boja koja je u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simboliziraju 11. juli 1995. godine i 11 genocida koji su počinjeni nad Bošnjacima u proteklim ratovima.

Udruženje „Gračaničko keranje“ je zaštitilo izgled Cvijeta Srebrenice i vrši kontrolu kvaliteta njegove izrade. Izrađuju ga žene iz ovog udruženja kojih ima 200. Neke od tih žena ostale su same da se bore kroz život jer su izgubile muževe. Cvijet im pomaže da se ekonomski osamostale i da na dostojanstven način pokušaju nastaviti život.

Ove vrijedne žene godišnje proizvedu oko 10.000 cvjetova, koje prodaju po cijeni od tri marke ili ih poklanjaju.

– Prije dvije godine imali smo jednu narudžbu iz Burse u Turskoj, u kojoj smo napravili 8.372 cvijeta, koliko je, prema nekim procjenama, stradalo u Srebrenici tokom genocida, a onda dodatno poslali još oko 2.000 cvjetova. Godinu dana ranije, 2011., Jelko Kacin je za Evropski parlament naručio oko 700 cvjetova koje smo napravile za 24 sata i trčale na avion da cvjetove pošaljemo za Brisel. Ove godine uradile smo oko 3.000 cvjetova za „BH Telecom“, Energoinvest i Univerzitetski klinički centar u Sarajevu  – kaže Ahmedbegović.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime