Idejno rješenje proširenja Tunela D-B do aerodromske piste

0
0

Sarajevo – Tunel D-B jedan je od najznačajnijih historijskih i kulturnih dobara koji ima velike potencijale za unapređenje turističke ponude u KS-u.

Prema riječima Muharema Fiše, ministra za boračka pitanja KS-a, ovo ministarstvo priprema izradu novog idejnog rješenja za spomenički kompleks Tunel D-B, kao i razmatranje tehničkih mogućnosti za stavljanje u funkciju ovog tunela cijelom dužinom ispod aerodromske piste.

SAGLASNOSTI

“Mi smo nedavno imali sastanak sa predstavnicima JP Međunarodni aerodrom Sarajevo i Fondom memorijala KS-a kako bismo što prije pribavili neophodne saglasnosti i dozvole od relevantnih institucija i međunarodnih agencija kako bismo pristupili izradi idejnog projekta revitaliziranja i korištenja kompletnog tunela. Treba nam konačan stav Međunarodnog aerodroma, Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, kao i Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH. Razmijenili smo informacije o aktivnostima koje su do sada poduzete na rekonstrukciji Tunela D-B, njegovom trenutnom stanju, aktivnostima koje se poduzimaju na održavanju, te neophodnim procedurama i do sada pribavljenim mišljenjima za realizaciju spomenutog projekta”, rekao je ministar Fišo.

Armin Kajmaković, direktor Međunarodnog aerodroma, istakao je da je novoimenovana uprava ovog preduzeća svjesna važnosti Tunela D-B, te da je kroz razvojne planove ovog preduzeća, u domenu svojih nadležnosti, spremna nastaviti razgovore o ispunjavanju uvjeta za realizaciju ovog važnog projekta.

TEHNIČKA SIGURNOST

Zajednički zaključak je da se pristupi izradi akcionog plana sa konkretnim koracima i prijedlozima aktivnosti za pribavljanje mišljenja i saglasnosti od nadležnih institucija, a koje su neophodne za stavljanje Tunela D-B u punu funkciju kao destinacije za promociju ratnog turizma.

“Akcionim planom ćemo zajednički inventurisati sve čime raspolažemo i sa aspekta zakonske regulative, tehničke sigurnosti kao i finansijskih mogućnosti”, naveo je Kajmaković.

Kako je dogovoreno, u izradi akcionog plana će učestvovati radni tim sačinjen od predstavnika Ministarstva za boračka pitanja KS-a, Fonda memorijala i Međunarodnog aerodroma, a koji će vrlo brzo biti formiran.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime