Ibrahim Kalin: Turska se protivi svim oblicima terorizma u Siriji

3
6

Ibrahim Kalin: Turska se protivi svim oblicima terorizma u Siriji

Turska, Šam – Ono čemu se Ankara protivi je pokušaj formiranja političkog entiteta i terorističke države na čelu sa PKK na sjeveru Sirije, zahvaljujući pogrešnim politikama i podrškom Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Asadovog režima.

Sva pažnja je okrenuta ka tome što će se sljedeće dogoditi na terenu u Siriji nakon stupanja na snagu dogovora o prekidu vatre u ponoć koji je postignut u Minhenu. Ali kako rat se produžava i zabrinutost po pitanju sigurnosti je sve veća.

Kao član koalicije protiv ISIL-a, Turska podržava sve mjere koje se poduzimaju protiv ove terorističke organizacije. Ali rat u Siriji je više od samog uništavanja ISIL-a. On se pretvorio u veliki sigurnosni rizik za Tursku duž južne granice.

Zabrinutost Ankare je još više povećana zbog dva istovremena razvoja koji su izazvani od strane terorističke organizacije YPG-a tj. Takozvanih Jedinica za zaštitu ljudi u posljednjih nekoliko sedmica. Prvi je napada YPG-a na umjerene opozicione grupe u Azazu, Tal Rifaat, Idlib i u područjima oko Halepa u pokušaju da prošire teritorije u istočno od Afrina. Ovo izgleda kao dio plana za okupaciju teritorija između Afrina i teritorije istočno od Eufrata. Kao što je napisao Ufuk Ulutaş ističe, krajnji cilj je YPG je da proširi teritoriju pod svojom kontrolom pod izgovorom borbe protiv ISIL-a. YPG se sada ovo radi uz punu podršku ruskih vazdušnih napada i sirijskog lidera Bašara Asada, dok ova pomoć Rusije i Asadovog režima, slabi sirijske opozicione grupe.

Druga zabrinutost se odnosi na dugogodišnja veza YPG-a sa terorističkom organizacijom PKK, koja je i od strane Sjedinjenih Američkih Država i EU deklarisana kao teroristička organizacija. Nedavno povećanje u napadima PKK u Turskoj podržano je od strane YPG sa brojnim elemenatima i ova organizacija pomaže PKK sa oružjem, municijom i militanatima duž tursko-sirijske granice.

Dok Turska nastoji osigurati svoje granice protiv ISIL-a i stranih boraca, također poduzima intenzivne mjere da se zaustavi protoku oružja i terorista PKK iz Sirije. PKK osjeća ohrabrenje zbog podrške koju ogranak ove terorističke organizacije PYD dobija po izgovorom borbe protiv ISIL-a u Siriji. PKK koristi rat u Siriji da regrutuje nove članove i izvršava napade u Turskoj. Analitičari koji podržavaju PKK jednostavno zanemaruju činjenicu da je PKK sabotirali proces pomirenja kojeg je pokrenula Turska vlada. Ako PKK i njene političke podružnice stvarno žele nastavak procesa pomirenja, lahko mogu prestati svoje terorističke aktivnosti i odložiti oružje. Na taj način mogu okončati međunarodne manipulacije koje se trenutno vode pod imenom takozvanog rata „predsjednika Recep Tayyip Erdoğan protiv Kurda”. Ali to odbija učiniti. Umjesto toga, PKK i njegovi zagovornici koriste riječi mira i demokracije kako bi prikrili podršku terorizmu PKK-a.

Turska ima svako pravo da traži pomoć od svojih saveznika. Nije u redu ni moralno ni politički da se progleda kroz prste otvorenoj vezi između terorističkih organizacija PKK i YPG. Stranka demokratske unije (PYD) osnovana je 2003. godine prema direktivi uhapšenog lidera PKK Abdullaha Ocalana. Ova organizacija je prihvatila iste ideološke ciljeve i organizacijsku strukturu i nikada nije krila svoju vezu sa PKK. Od 1980-ih do danas oko 20 posto boraca PKK došli su iz Sirije. Kao što je napisao i Ragıp Soylu u svojoj detaljnoj analizi, mnogi obavještajni izvještaji i analize Sjedinjenih Američkih Država ukazuju na odnose i na vezu između PKK i PYD.

Zbog toga je u najmanju ruku neiskreno predstaviti negativni stav Ankare prema terorističkim organizacijama PKK i PYD kao stav protiv Kurda. Suprotno od tvrdnji u manipuliranim uredničkim tekstovima The New York Timesa Turske nema ništa protiv Kurda u Turskoj, Iraku, Siriji i Iranu. Turska je protiv terorističkih organizacija bez obzira da li one zasnivale svoje ideologije na vjerskim, etničkim ili marksističko-lenjinističkim ideologijama. Turska ima odlične odnose sa rukovodstvom kurdske regionalne vlade na sjeveru Iraka na sjeveru Iraka, jer oni nemaju nikakve veze sa PKK ili Asadovim režimom. Ali, izgleda da neki Zapadu imaju tu naviku da daju legitimnost terorističkim organizacijama,sve dok one služe njihovim interesima. Samo zato što im se ne sviđa Erdogan, ne daje im pravo da podržavaju terorističke organizacije.

Prema nedavnoj analizi Bloomberga, zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država priznali su veze YPG-a sa militantni grupama koje sarađuju sa sirijskim režimom i veza sa PKK:

„Neki zvaničnici administracije su nam rekli da su američke obavještajne strukture dokumentovale sastanke između oružanih kurdskih grupa i predstavnika iranske Revolucionarne garde Kuds, koja se bori uz Asadov režim protiv opozicije od 2011. Ovi obavještajni podaci također govore da kurdska grupa, YPG, usko sarađuje sa PKK, kurdskom terorističkom organizacijom u ratu protiv Turske.“

Ono čemu se Ankara protivi je pokušaj formiranja političkog entiteta i terorističke države na čelu sa PKK na sjeveru Sirije, zahvaljujući pogrešnim politikama i podrškom Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Asadovog režima.

To nema nikakve veze sa potražnjom prava od strane Kurda u Siriji. Naprotiv, Ankara je podržala prava Kurda bilo da se radi o Siriji ili Iraku. U stvari, Erdogan je bio prva osoba koja je govorila o pravima sirijskih Kurda sa Asadom prije nego je iko govorio o njima. Turska je bila ta koja je prihvatila oko 200.000 stanovnika Kobanija u zemlju kada je grad bio napadnut od strane ISIL-a u 2014. godini.

Ono što se događa je de facto proširenje teritorija od strane krila PKK u Siriji na područja na sjeveru Sirije u kojima ne žive Kurdi. PYD i YPG su poznate i za kršenje ljudskih prava i prema Amnesty International, vjerovatno su počinile brojne ratne zločine „uništavajući potpuna sela u regiji.“

Ono što je postojeća realnost je da Sjedinjene Američke Države koriste YPG protiv ISIL-a, Rusija ge koristi da podrži Asadov režim, a Asad se to koristi za svoje preživljavanje i ujedno protiv Turske. Assad prati stope svog oca u ophođenju sa Kurdima. Hafez Assad je prvo dozvolio PKK da uđe u Siriji dao je Ocalanu sigurno utočište 1980-ih, kako bi ga koristio protiv Turske. Kada PKK više nije služila njegovim interesima, on je ih izbacio. Do prije godinu dana, Bashar Assad je vidio sirijske Kurda kao potrošni materijal i potlačavao ih. On traži da ih se na njegovoj strani, jer on sada ima interes za dogovor sa PYD i njegovim vojnim ogrankom YPG-om, koje ustvari nanose veliku štetu svim sirijskim Kurdima povezujući se sa zločinačkim režimom Asada. Podrška data PYD i YPG u Siriji u ovom trenutku prvenstveno služi Rusiji i interesima Assadovog režima.

Svako treba napraviti jasnu podjelu i razliku između PYD i YPG i ostalih Kurda u Siriji i ne gajiti neprijateljstvo prema njima. Baš kao što PKK ne predstavlja Kurde u Turskoj, tako ni PYD nije jedini predstavnik Kurda u Siriji. Zapravo, postoje na hiljade Kurda koji ne podržavaju ideologije PKK-a i PYD-a, i koji su zauzeli ponosan stav u borbi protiv Asadovog režima.

Na kraju analize, takozvana borba protiv ISIL-a se pretvorila u neiskrenu igru za prevlast kao produžetak posredničkog rata (proxy war) u Siriji i Iraku. Zabrinjavajuće i neshvatljivo da sada neko od nas traži da mirno zaboravimo na strašne zločine Asadovog režima i njegovih pristalica i da zatvorimo oči pred više od 400.000 mrtvih i na milijune izbjeglica sve pod izgovorom borbe protiv ISIL-a.

(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. Turska se protivi ovom, turska se protivi onom…

  A za sta je turska? Sta turska hoce??

  Daj ba brko de protabiri malo pro-aktivne politike. Umjesto biti protiv kurdske drzave zasto ne pokrenuti inicijativu da se ili oformi kurdska drzava ili bar jedna prekogranicna regija u kojoj bi kurdi bili dominantni faktor na nacin koji bi bio inkorporarisan u neke turske strateske teznje?

  Pokreni jednu takvu inicijativu i podrska PKK i drugim ratobornim organizacijama ce istog trenutna nestati. Jer budimo realni – te organizacije su nastale iz pepela progona kurda koji je sprovoden decenijama od strane drzave turske.

  Znaci open jor majnd brko, tink aut of the box ? ? Kao cvikeras ipak si valjda proso neke skole, nesta si naucijo? Ako nista bar onu osnovnu lekciju – pamet caruje a snaga klade valja. Nemoj ondak sve na HOOOORUKKK ko ovi nasi srbi ? ? ? , pa kad neide oni misle samo da se nisu dovoljno napeli – a kile him vec iskocile… ? ?

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime