IABNA: Održane osnivačke skupštine medžlisa South i Northeast

0
1

osn-skup-miz-iabna-12-2013-1Amerika – U nedjelju 8. decembra 2013. godine u prostorijama džemata Hartford, CT održana je osnivačka skupština medžlisa 3. Northeast. Program je počeo sa podne namazom i ručkom za goste iz ukupno 14. džemata koji su bili prisutni sa područja ovog medžlisa.

Prisutni su bili imami i delegati iz sljedećih džemata: 1.Syracuse, NY 2.Erie, PA 3.Rochester,NY 4.Hartford, 5.Utica (BIC), 6.Utica (ABHIC), 7.Albany, NY 8.Astoria, NY (BH Isl. Cent.), 9.Clifton, NJ 10.Philadelphia, PA 11.Hackettstown, NJ 12.Carlisle, PA 13.Washington DC i 14.London, ON, CA

Skupštini nisu prisustvovali imami i delegati iz sljedećih džemata: 1. Mechanicsburgh, PA 2. Pittsburgh, PA 3. Astoria, NY (BIC), 4. Boston, MA 5. Toronto, ON, CA (Gazi Husrevbeg) 6. Toronto, ON, CA (BIC), 7. Hamilton, ON, CA i 8. Cleveland, OH

Sastanak imama medžlisa 3. je bio prvi radni sastanak i održan je prije ikindije namaza. Sastanku imama je prisustvovalo ukupno 12 imama uključujući i glavnog imama Sabahudin ef. Ćemana. Muris ef. Neimarlija, oblasni imam medžlisa 3. je predsjedavao i sastankom imama i osnivačkom skupštinom medžlisa. Pozi tivna i radna atmosfera je preovladavala ukupnim tokom sastanaka. Imam su jednoglasno podržali reformske procese u Islamskoj zajednici Bošnjaka Sjeverne Amerike. Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman je naglasio podršku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini rukovodstvu ICNAB-a i ocijenjeno je da je trenutna saradnja Rijaseta i ICNAB-a na visokom nivou.

Nakon ikindije namaza održana je prva sesija osnivačke skupštine medžlisa. Sabahudin ef. Ćeman je upoznao prisutne delegate sa procesom reorganizacije u svim medžlisima ICNAB-a i saopštio da je ova skupština i posljednja od ukupno 4 osnivačke skupštine svih medžlisa ICNAB-a. Delegati su također jednoglasno podržali reorganizaciju ICNAB-a i složili se da je sljedeći korak usaglašavanje eventualnih razlika između džematskih Statuta i Statuta i Pravilnika ICNAB-a. Ocijenjeno je da je medžlis 3. Već uveliko uvezan koliko relativno manjom razdaljinom između džemata u poređenju sa drugim medžlisima, a najviše činjenicom da je u ovom medžlisu već održano 5. Druženja na nivou medžlisa. Muris ef. Neimarlija je iskoristio priliku i pozvao prisutne imame i delegate na sljedeće 6. tradicionalno druženje Bošnjaka medžlisa 3. Northeast koje će se održati od 27. Do 29. Decembra  u džematu Albany, NY.

osn-skup-miz-iabna-12-2013-2

Nakon akšam namaza je održana druga sesija skupštine. Na prijedlog Glavnog imama, delegati su takođe jednoglasno podržali inicijativu da na sljedećoj skupštini medžlisa prisustvuje po jedan predstavnik omladine iz svakog džemata. Raspravljano je i o mektebskoj nastavi i dogovreno je da jedan imam sa područja medžlisa prikupi neophodne materijale od ostalih imama sa područja medžlisa koji će se koristiti u pravljenju jedinstvenog udžebenika ICNAB-a za mektebsku nastavu. Jedna od važnih tema je bila i vakufska imovina. Rijasetova Vakufska direkcija je poslala dopis po tom pitnau i jedna od zaključaka Skupštine je da džemati sprovedu raspravu na lokalnom nivou o ovoj veoma važnoj temi i modusima usaglašavanja pravila korištenja i vlasništva vakuske imovine u džematima ICNAB-a.

Nakon jacije namaza Glavni imam Sabahudin ef. Ćeman se obratio prisutnima sa prigodnim predavanjem i zahvalio se vrijednim džematilijama džemata Hartford na dobro organizovanom skupu. Džematlije Hartforda su pripremili obilnu večeru poslije predavanja u džamiji.

Održana svečana skupština Medžlisa 4. South

Dana 7. decembra u prostorijama Zajednice Bošnjaka Džordžije održana je svečana skupština Medžlisa 4. Jug, kao priprema za osničku Skupštinu koja će se uskoro održati. Pored Imama i predstavnika pripadajućih džemata, skupštini je prisustvovao i glavni imam za Sjevernu Ameriku, Sabahudin ef. Ćeman.

Skupštini su prisustvovali slijedeći džematski predstavnici: Ismet ef. Zejnelović, Nail Ćubro i Semir Đulić ispred Zajednice Bošnjaka Džordžije, Atlanta, GA, Samir Sinanagić ispred Al Kalem BH Islamic Community, Chattanooga, TN, Ahmed ef. Cerić, Suad Tica i Ejub Zejnić ispred Islamic Community of Bosniaks Jacksonville, FL, Jasmin ef. Latifović i Daniel Jakupović ispred Bosanskog Mesdžida Pinellas Park, FL, Alija ef. Jusić i Dževad Suljičić ispred Islamic Community of Bosniaks in North Carolina, Charlotte, NC, Azam ef. Efendira ispred Bosniak American Islamic Center, Louisville, KY, Muamer ef. Šljivić, Nermin Peimanović i Abid Dervišević ispred Bosnian Islamic Center of Bowling Green, Bowling Green, KY, Enver ef. Kunić, Dževad Ćehajić i Hamdija Ramić ispred Bosnian Islamic Center of St. Louis, St. Louis, MO, Ahmed ef. Serdarević i Alija Džekić ispred St. Louis Islamic Center, St. Louis, MO.

osn-skup-miz-iabna-12-2013-3

Skupštini nisu prisustvovali delegati iz:

Bosnian American Association, Richmond, VA, Islamic Community Center, St. Louis, MO, Islamic Center “Bošnjak”, Kansas City, MO, Islamic Center of Bowling Green, KY.

Oblasni imam medžlisa 4. Ismet ef. Zejnelović je otvorio zasjedanje skupštine i koordinirao njenim radom.Uvodno izlaganje je predstavio je glavni imam, pri čemu je obavjestio prisutne o svom boravku u Sarajevu i posjeti Reisu Ul Ulemi, kao i pozitivnim promjenama  u odnosima prema ICNABu.

U nastavku Glavni Imam je odgovarao na pitanja svakog učesnika skupštine. Za zapisničara je izabran Nermin iz Bowlin Greena, što mu ipak nije smetalo da uzme aktivno učešće u diskusiji po svakoj tački dnevnog reda.

Interesantna je bila diskusija o Inat Džematima i njihovom odnosu prema ICNABu, Odlučeno je da će budući odnosi biti regulisani u skladu sa usvojenim Statutom ICNABa, te da neće biti odstupanja.

Poseban predmet pažnje je bilo omladinsko pitanje. Predloženo je osnivanje omladinske grupe pri Medžlisu koja će  koordinirati radom omladinskih grupa u džematima.

Interesantne su bile ideje o organizovanju omladinskih kampova tokom ljeta, što bi dopunilo već postojeću aktivnost ljetne škole u Visokom u Bosni.

Još se raspravljalo i o mektebskoj nastavi, kvalitetu i programu rada, te izmjenjivala iskustava između džematskih predstavnika. Komentiran je i dopis Vakufske direkcije o Vakufskoj imovini. Nakon tačke Razno, sastanak je okončan kasno u noć.

Skupština je imala nekoliko prekida da bi se obavili Akšam i Jacija namazi te zajednička večera koju su pripremile vrijedne hanume iz Zajednice Bošnjaka Džordžija. Više informacija, kao i lista učesnika biće objavljena nakon usvajanja Zapisnika sa Skupštine.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime