i Vakuf: Građani protestovali zbog najavljene izgradnje deponije

0
0

7d838d57aeb986fb311aaa0ed583f61d_LGornji Vakuf – Oko stotinu nezadovoljnih mještana Pajić Polja, Humca, Dražev Doca i drugih naselja, koji se protive izgradnji regionalne deponije u Gornjem Vakufu-Uskoplju, protestiralo je u četvrtak ispred zgrade Centra za obrazovanje i kulturu u tom gradu, piše Fena.

Na ovaj način su, kažu, željeli poručiti vlastima da se ne slažu s odlukom da se deponija gradi nadomak njihovih kuća i imanja te da podaci u studiji koju je uradila zagrebačka firma, ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu.

Protest je održan pred početak redovne sjednice Općinskog vijeća, na kojoj se trebalo razmatrati, između ostalog, i pitanje parcele na kojoj bi se gradila deponija, međutim, nakon konsultacija predstavnika klubova stranaka ova tačka je skinuta s dnevnog reda.

“Razočaran sam jer mi na sjednici OV-a, kojoj sam prisustvovao, nije omogućeno da s govornice prenesem stav mještana ugroženih naselja. Što se tiče same deponije, mi nećemo dozvoliti da se ona izgradi i od toga nema ništa. Mnogo je toga što u postojećoj dokumentaciji nije istinito, u prvom redu udaljenost buduće deponije od naših kuća i posjeda. Tamo stoji da je udaljenost 500 metara, a na nekim mjestima nije ni pet metara,” kazao je Vinko Brnada, mještanin Humca.

Senad Muratspahić iz Dražev Doca smatra da bi izgradnja deponije ugrozila poljoprivrednu proizvodnju, kojom se bavi većina stanovništva.

“Narod je i danas pokazao da je protiv deponije i mislim da je traženje nove, druge lokacije, ponovo pokušaj prevare. Govore nam o zapošljavanju dvadeset nezaposlenih, ali sam siguran da bi izgradnjom deponije izgubili najmanje stotinu zaposlenih, jer je na predviđenom području zasađeno oko 200 dunuma maline,” naglasio je.

Za načelnika Gornjeg Vakufa-Uskoplja Seada Čauševića protivljenje izgradnji regionalne deponije predstavlja „pokušaj iskorištavanja tog pitanja od  opozicije u dnevnopolitičke svrhe“.

“Opozicija ne želi deponiju, ali ne nudi nikakvo rješenje. Mi moramo na ekološki prihvatljiv način riješiti pitanje zbrinjavanja otpada. Stoga smo skinuli s dnevnog reda tačku o parceli za deponiju. Održat ćemo tematsku sjednicu, na koju ćemo pozvati sve predstavnike mjesnih zajednica. Zajedno ćemo obići Centar za upravljanje komunalnim otpadom u Sarajevu i pokazati im da ne želimo graditi smetljišta i divlje deponije, kakve postoje u mnogim općinama u Federaciji BiH“ – istakao je Čaušević.

(gornjivcakuf.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime