I u Medžlisu IZ Sarajevo poduzete aktivnosti na prikupljanju pomoći

0
75

04Sarajevo – U nedjelju, 18. maja 2014. godine na području Medžlisa IZ-e Sarajevo poduzete su sljedeće aktivnosti kada je riječ o prikupljanju pomoći nastradalim od poplava i klizišta:

– Džemat Vogošća: Natovarena su dva kamiona (4 tone nosivosti) i pet kombi vozila (3 tone nosivosti). Poslije podne, u 13 i 30 krenulo se prema pogođenim područjima. Prva destinacija je Nemila. U Nemili su ih primili Halim ef. zajedno sa predsjednikom Civilne zaštite i dio pomoći  (dva kombi vozila) istovaramo za pogođena područja Orahovice, Bistrićaka, Šerića i drugih mjesta.

Preostali dio konvoja nastavlja prema Topčić Polju u kojem dostavljamo pomoć, a jedno kombi vozilo, (oko dvije tone)samo sa hranom dostavljamo najugroženijim i krećemo prema Begovom Hanu. Preostala dva kombi vozila sa hranom šaljem u Željezno Polje i Maglaj, džemat Misurići.

– Džemat Orahovačke ulice: Prikupljena pomoć i odvežena prema Zenici. Kontakt za dostavu je muftijstvo, odnosno Krizni štab muftijstva.

– Džemat Hadžići. Nekoliko kombija odveženo za Maglaj. Pomoć se i dalje skuplja aiz praktičnih razloga  koristi se prostor mjesne zajednice.

– Džemat Heća mahala: Prikupili pomoć u hrani i drugim potrebnim stvarima i nešto u novcu i u subotu 17. maja šumskim putem prvi se probili do Cerske, općina Vlasenica  i uručili pomoć.

– Džemata Crna Rijeka/Nišička visoravan/: U nedjelju 18.05. omladina zajedno sa građanima Olova i studentima iz Sarajeva uz koordinaciju općinskih struktura i MIZ Olovo, Učestvovali su u akciji čišćenja grada  nakon poplave.

– Džemat Bačića Polje: Imam sa svojim džematlijama odvezao pun kombi namirnica u Maglaj i predao je imamu poplavljene džamije u  Maglaju Nevres ef. te zajedno s svojim džematlijama pomogao čistiti istu.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo je dao i uputstva svim imamima:

– Sve džamije na području Kantona Sarajevo su lokacije za prikupljanje pomoći, a nakon što se prikupi određeni iznos imami i džematski odbori će ta sredstva dostaviti u centralni sabirni centar na svojoj općini, a to su;

1. Stari Grad – Careva džamija
2. Općina Centar – džamije Šip i Soukbunar
3. Novo Sarajevo – Jordanska džamija na Grbavici I i Kuvajtska džamija na Čengić Vili,
4. Novi Grad – džamija u Buća potoku i džamija na Alipašinom polju „C“ faza
5. Ilidža – džamija u Osijeku
6. Hadžići – mjesna zajednica Hadžići,
7. Vogošća – centralna džamija u Vogošći
8. Ilijaš – centralna džamija u Ilijašu
9. Trnovo – džamija u Trnovu

Za sutra, 20. maja planirano je dostavljanje pomoć za Olovo iz džemata Vogošća i odlazak radne grupe iz Istiklal džamije i džemata Bakarevac  koji će pomagati u čišćenju. Sa konvojem će pored glavnog imama Ferid ef. Dutovića ići i Sarajevski muftija dr. Enes Ljevaković.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime