I ovo je moguće: Direktor Zemaljskog muzeja ima platu 642 KM, a ni nju neće dobiti

0
6
U kakvom stanju je kultura i u kakvim finansijskim uvjetima muzejski radnici rade, bore se i uprkos ignorantskom odnosu države ipak ne odustaju, najbolje oslikava ova platna lista.

Zemaljski muzej je, vjerovatno da bi pokazao sav očaj i poraz ovog društva, javno objavio platu direktora muzeja Mirsada Sijarića. A ona iznosi, vjerovali ili ne, 642 KM.

Zemaljski muzej BiH@Zemaljskimuzej

Pod ovogodišnjim sloganom Medjunarodnog dana muzeja 2020 “Muzej za jednakost, različitost i ukljucivost” iz ZMBiH javno objavljujemo platnu listu za mjesec mart 2020. direktora Zemaljskog muzeja BiH dr. sci. Mirsada Sijarića ujedno i muzejskog savjetnika za kasni srednji vijek.

View image on Twitter
26 people are talking about this

“Iz priloženog se može vidjeti da direktorska plata ‘državnog’ muzeja iznosi 642,38 KM neto, uz napomenu da ona neće biti uplaćena do daljnjeg. Nakon svih poznatih i javno objavljenih problema ZMBiH pitamo se da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej”, poručuju iz Zemaljskog muzeja.

Podsjetimo da se radi o instituciji koja je osnovana čak 1888. godine i najbogatija je riznica bh. kulturno-historijskog blaga.

Na kakve je grane spala ta institucija, a prije svega zbog maćehinskog odnosa i neriješenog statusa finansiranja, govori ovaj podatak da direktor ima platu ispod prosjeka.

Kako nam je jučer, na Međunarodni dan muzeja, ispričao direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić, finansiranje ove institucije se i dalje vrši zahvaljujući vlastitim prihodima od realizacije projekata i posjeta, dok neriješen pravni status i dalje “visi u zraku”.

“Mi i dalje nismo ni na jednom budžetu, vlast se pravi da ne postojimo, svi zaposleni u ovoj ustanovi ne primaju plate jer nemamo finansijskih sredstava, pa smo prepušteni čekanju javnih poziva na koje apliciramo kao i nevladine organizacije za sredstva. U 2020. godini je Ministarstvo nauke i obrazovanja FBiH raspisalo jedan poziv u martu i aplicirali smo, ali još nema nikakvih povratnih informacija. Kantonalni nivo je nedavno raspisao takvu vrstu poziva i rezultati će biti poznati tek u junu. Na kraju mi zapravo i ne znamo da li ćemo dobiti sredstva za ovu godinu, a država nije još ni blizu te odluke”, pojasnio je Sijarić.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime