I Kadića je stid zbog Poplašena: Kajem se i pri ovoj pameti ne bih to uradio

2
44

I Kadića je stid zbog Poplašena: Kajem se i pri ovoj pameti ne bih to uradio

Banja Luka – Delegat iz reda SDA Sead Kadić koji je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH glasao za imenovanje odlikovanog četničkog vojvode Nikole Poplašena za jednog od članova Upravnog odbora Agencije za visoko obrazovanje BiH kazao je za Klix.ba da mu nije lako kao čovjeku jer je iz dobrih namjera pokušao udvoljiti koalicionim partnerima.

“Nije mi lako. Kajem se i pri ovoj pameti ne bi to uradio. Vidim da još nije vrijeme u ovoj zemlji da na taj način razgovaramo. Nama kada su proslijeđeni ti papiri kandidata vidjeli smo da su to kandidati koji u malom prstu imaju tu problematiku jedne Agencije za koju ne znam ni je li toliko bitna. Nije mi lako kao čovjeku, ali nisam od onih koji će se povlačiti zbog svega ovoga, ja sam samo dio sistema i to nije ništa moje lično”, rekao je Kadić.

On je kazao kako su svi kandidati bodovani sa 90 ili 100 bodova s obzirom na to da je riječ o kandidatima “koji su bolje od nas upućeni u problematiku”.

“Ne znam šta da Vam kažem. Normalno da sam pogriješio. Niko mi nije naredio da glasam. To sam uradio kako se ne bi poremetili koalicioni odnosi i znam da je upitna moralnost glasanja. Ovo sve što ljudi govore zadnjih dana, govore nekome kome to ne bi trebalo govoriti. Ja nisam pobjegulja, a ni izdajnik. Ja sam čovjek koji je ovdje bio protjeran sa svog ognjišta, čovjek koji se javio u vojsku i borio se. U toj situaciji za mene je to bilo pitanje da li dići ruku ili ne dići”, kazao je Kadić.

On je dodao da nije bilo jasnih smjernica oko glasanja, te da je za imenovanja Poplašena glasao zbog partnerskih odnosa sa SDS strankom.

“Na njihovo neko insistiranje i potenciranje tog kandidata to se i desilo. Normalno da mi je žao i bio sam naivan pa izazvao možda i opravdani bijes ljudi. Teško je biti pametan, šta god da se uradi greška je. Iz dobrih namjera da udovoljite partnerima nastao je problem. Na neki način isto je uradio i Sifet Podžić”, kazao je Kadić.

On dodaje da se i sam pita da li je trebao glasati, te da će ipak na kraju o imenovanju odlučiti Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

“Ali to je tako kako jeste, ja ne mogu nazad. Možda je trebalo ranije da se stranke dogovore oko kadroviranja i da se ne predlažu ovakvi kandidati. Imali smo četiri godine u državi Milorada Dodika koja je radio šta je radio, imamo sada ovu opciju koja na neki način sa nama čini te korake naprijed. Strah je imao vjerovatno i Sifet, on je možda glasao i zbog njihovog ministra u Vijeću ministara BiH kojeg DF ima”, kazao je Kadić.

Podsjećamo, ukupno šest delegata iz Federacije BiH i dva iz Republike Srpske glasalo je za imenovanje i to Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZ BiH), Ljilja Zovko (HDZ BiH), Ognjen Tadić (SDS) i Darko Babalj (SDS).

Građane BiH posebno je iznenadilo što su za imenovanje Poplašena, koji je bio i jedan od svjedoka odbrane Momčilu Krajišniku, glasali delegati iz reda bošnjačkog naroda Sead Kadić i Sifet Podžić, ali i činjenica što su ostali bošnjački delegati Halid Genjac (SDA) i Safet Softić (SDA) ostali suzdržani.

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. Baš su vam smešni i Kadić i Podžić, delegati u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH. Oni bi izgleda da se j..u, a da im ne uđe. Eto kažu da su ovim glasanjem hteli da zadovolje koalicione partnere, a sada se kao fol pred bošnjacima nešto kaju i stide. Verovali im ili ne, ipak je kod pomenute gospode prevagnula ljubav prema fotelji i lagodnom političkom životu koji je odlika svih država u regiji, da se razumemo. Ako su takvi moralisti nek sada podnesu ostavke. Mada me čudi da nisu bili bar uzdržani. Pa upravo tri srpska predstavnika su bila suzdržana.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime