I dalje pristižu reakcije na sramnu presudu iz Beograda: Jurišić je nevin, žele zamagliti Tomašicu

0
1

i-dalje-pristizu-reakcije-na-sramnu-presudu-iz-beograda-jurisic-je-nevin-zele-zamagliti-tomasicu (1)Prijedor – Saborci i kolege Ilije Jurišića i drugi branioci Tuzle okupljeni u Udruženje pripadnika policije 1991 – 1995. 4. april jučer su saopštili da je sramnom i skandaloznom presudom Višeg suda u Beogradu na 12 godina robije osuđen nevin čovjek.

Iz ovog udruženja su naveli da je presuda u funkciji zamagljivanja zločina izvršenih nad žrtvama Prijedora i ekshumacija u masovnoj grobnici Tomašica, što je, dodali su, posebno sračunato da se olakša pozicija pred Haškim sudom ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću.

Napada nije bilo

Predsjednik Udruženja Budimir Nikolić je podsjetio da nije bilo nikakvog dogovora o bilo kakvom izlasku kolone iz kasarne između komande 17. korpusa JNA i komande kasarne Husinska buna sa civilnim vlastima općine Tuzla. Inače, Jurišić se tereti da je naredio napad na kolonu, čime je navodno prekršio sporazum o mirnom povlačenju.

– O tome najbolje govori svjedočenje komandanta kasarne Husinska buna, potpukovnika Mileta Dubajića, da je sam donio odluku i naredio izlazak kolone iz kasarne, kazao je Nikolić, dodajući da je iz kolone pucano od izlaska iz kasarne pa do naselja Slavinovići, zbog čega su komandiri rezervnih stanica milicije dramatično tražili upute šta da rade.

Naglasio je kako nije postojao nikakav perfidni plan za mučki napad na kolonu.

– Nije izdata naredba za napad na kolonu, već su pijani rezervisti, koji su nepropisno natovarili minsko-eksplozivna sredstva i velike količine goriva na kamione, nasumice pucali po objektima i policiji, time ugrozili živote policajaca i tom prilikom ubili tri policajca, više od 20 njih ranili i te noći, granatirajući, još trojicu policajaca ubili, dok su ovi pružali pomoć ranjenim pripadnicima tzv. JNA, kazao je Nikolić, dodajući da se u presudi beogradskog Suda ističe da je Ilija Jurišić komandant muslimansko-hrvatske formacije.

– A istina je sasvim drugačija. Ilija je bio pripadnik legitimnog i legalnog subjekta, MUP-a RBiH, a u tuzlanskoj policiji bile su stotine pripadnika srpske nacionalnosti, koje su najbolji svjedoci šta se desilo 15. maja 1992. na Brčanskoj Malti, kazao je Nikolić.

Reagovala je i Koordinacija boračkih organizacija Tuzle, najoštrije osuđujući sramnu presudu Iliji Jurišiću.

Montiran proces

– Smatramo sramnim to što je doživio naš saborac Ilija Jurišić, a sa njim i njegovi saborci i svi patrioti BiH. Pozivamo nadležne institucije i širu javnost da učine sve potrebne napore da bi ovaj istinski borac za sve narode BiH bio oslobođen krivice u montiranom političkom procesu, kazao je Muhamed Alić, predsjedavajući Koordinacije.

O sramnoj presudi Suda u Beogradu raspravljalo se jučer na sjednici Komisije za istinu o Tuzli 92 – 95. Konstatovano je da je Jurišiću uskraćeno pravo na pravično suđenje, što je rezultiralo nepravednom presudom. Iz Komisije su podsjetili da su 15. maja 1992. pripadnici policijskih snaga branili svoje i živote građana od protivpravnog napada pripadnika paravojske tzv. srpske republike pod komandom Dubajića.

 

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime