I 25 godina poslije ne zna se pravi identitet Baneta i Makedonca, najvećih zločinaca nad Bošnjacima Bratunca (Video)

2
9

Oko 3.000 bratunačkih Bošnjaka 10.maja 1992.godine, dovedeno je gradski stadion. Muškarce, su razdvojili od žena i djece i odveli u fiskulturnu salu osnovne škole “Vuk Karadžić”. U toj sali bilo ih je oko 800, a prvo veče se ugušilo devet ljudi zbog prenatrpanosti.

Ubijanja su vršena u hangar do škole, koji je ranije služio kao radionica za praktičnu obuku učenika. Ko god je izašao da tovari mrtve, nije se više vratio. Ubijene logoraše su palili u kontejnerima ispod školi. Ključni izvršioci zločina bili su izvjesni Bane i Makedonac, koji su došli iz Srbije. Ovim zločincima, nažalost, ni danas se ne zna pravi identite.

U ovom logoru je bilo 50 dječaka mlađih od 16 godina. Ubijene su cijele familije, koje nema ko da prijavi. 10.maja 1992.godine u logor je doveden i bratunački imam Mustafa ef. Mujkanović. Puna tri dana nad njim su se Bane i Makedonac iživljavali pred očima njegovih džematlija. Mučili su ga bezumno i dugo. Zločine aktivno nadgleda i odobrava komandir BRATUNAČKE policije Luka Bogdanović, koji opet izvještaje uredno podnosi Miroslavu Deronjiću. Većina logoraša ubijena je u zgradi u kojoj su završili osnovnu školu.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime