Husein Topčagić: Unatoč krizi Sajam šljive u Gradačcu bit će održan

0
4

10474221_884431204919304_5572810092696158548_nGradačac – Od 27. do 30. kolovoza u Gradačcu će se održati 41. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive. Unatoč ekonomskoj krizi i drugim brojnim poteškoćama, organizatori očekuju da će ova najstarija sajamska manifestacija u BiH opravdati održavanje. Tim povodom razgovarali smo s direktorom Sajma Huseinom Topčagićem.

Gospodine Topčagiću na pragu smo 41. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije-Sajma šljive. Kako teku organizacijske pripreme i kakav je interes izlagača za ovaj Sajam?

– Ulazimo u završnu fazu priprema 41. sajma koje prate brojne otežavajuće okolnosti, počevši od globalne ekonomske krize pa do katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu i zemlje u regiji. Sve ovo je otežavalo pripreme, no mi smo i ove godine, kao i svih prethodnih, uložili napore da se Sajam ne samo održi, nego da bude bolji od prethodnih. Prema dosada iskazanom interesu izlagača, optimisti smo da će i ovogodišnji Sajam opravdati svoje održavanje. Uz stare izlagače, ove godine imamo i znatan broj novih izlagača koji će svojim proizvodima, zasigurno osvježiti izložbene prostore.

Sajam, posebice, prvog dana održavanja okupi političku i gospodarsku elitu Bosne i Hercegovine ali i susjedstva. Koga očekujete na otvaranju ovogodišnjeg Sajma?

– Da, u pravu ste. Na otvaranju Sajma, po pravilu naši gosti budu čelni ljudi izvršne i zakonodavne vlasti počev od županije, entiteta pa do državnog vrha BiH ali i predstavnika međunarodne zajednice i mnogi veleposlanici akreditirani u BiH. Prošle godine naši gosti su bili visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, federalni premijer Nermin Nikšić, a tu je bio i dugogodišnji prijatelj Gradačca i BiH, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Ove godine očekujemo da Sajam otvori Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Imamo informacije da su za dolazak na Sajam u Gradačac zainteresirani ministri poljoprivrede u vladama Hrvatske i Srbije. Svakako među gostima će biti i članovi vlada županija, Federacije BiH i Vijeća ministara te brojni gospodarstvenici iz BiH i susjednih zemalja.

Koliko izlagača očekujete na ovogodišnjem Sajmu?

– Ove godine očekujemo negdje između 200 i 230 izlagača, što bi za nekih desetak posto bilo manje u odnosu na prošli jubilarni 40. sajam. Bez obzira na nešto manji broj izlagača, mislim da ćemo kvalitetom zadovoljiti da ovogodišnji Sajam bude bolji od predhodnih. Istina svi kažu da je prošlogodišnji, jubilarni sajam, bio na jednoj zavidnoj, dosta visokoj razini, ipak svi se trudimo da ovogodišnji bude još bolji.

Sajam šljive u Gradačcu, osim izložbenog dijela, prate i brojna stručna savjetovanja?

– Tijekom održavanja Sajma održavaju se brojna stručna savjetovanja, okrugli stolovi i prezentacije znanstvenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije. Ove godine učinili smo iskorak više i na Sajam pozvali poljoprivredne znanstvenike iz Srbije. Oni će sigurno imati nešto novo i kvalitetnije prezentirati i preporučiti kada je u pitanju poljoprivreda i prehrambena industrija.

Ovogodišnji Sajam, po prvi puta od kada postoji, pojedine sajamske sadržaje imati će i na području druge općine i entiteta?

– Novina ovogodišnjeg Sajma, kada je u pitanju taj stručni dio i ocjenjivanje kvaliteta, je da će pojedini sadržaji biti održani na području susjednog nam entiteta, na području općine Modriča. Naime, nekih 5 kilometara od Gradačca u naselju Skugrić koji administrativno pripada Modriči nalazi se Krušik”, jedna od najsuvremenijih plantaža voća i najveća destilerija alkohola s podrumima u Bosni Hercegovini. Osim stručnih predavanja u “Krušiku” koji je proizvođač 11 vrsta rakija, izvršit će se i ocjenjivanje kvaliteta rakije izlagača na Sajmu. “Krušik” je malo obiteljsko gazdinstvo koje može poslužiti kao primjer uspjeha malog poljoprivrednog poduzetništva. Mislim da je neophodno ali i obostrano korisno, da se čvršće povežemo i s drugim proizvođačima iz Republike Srpske.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime