Husein-kapetan Gradaščević se vraća kući?!

3
29

wrz37kGradačac   ̶  “Apsolutno podržavam inicijativu da se posmrtni ostaci Husein-kapetana Gradaščevića iz Turske prebace u Bosnu i Hercegovinu”, kazao nam je Edis Dervišagić, načelnik Gradačca, podsjećajući na to da je riječ o dugogodišnjoj inicijativi, koja se, s vremena na vrijeme, aktuelizira i opet padne u zaborav.

No, u Gradačcu, gdje je Gradaščević rođen prije 212 godina, 31. augusta, (dan rođenja i oslobođenja) ideja nikada nije gurnuta u stranu. Nedavno smo razgovarali s Muhamed-beg Gradaščevićem, članom porodice Kapetana, koji nam je rekao da tamošnja podružnica preporoda intenzivno radi na vraćanju posmrtnih ostataka i sve što je bilo do papirologije, okončano je.

Zašto šutnja?

– Od općinskog vijeća, kantona, federacije, države, čak i od turske vlade, dobili smo saglasnosti. Nema prepreka za ekshumaciju, ali ipak je šutnja oko toga. U pismu Turske vlade stoji: njihovi troškovi su do aviona, a od aviona bi trebalo da ih mi snosimo. Ma, šta je to, to je sanduk praha, ne može niko reći da su pare problem, smatra Muhamed.

No, načelnik kaže kako se “O svemu još može govoriti samo kao o procesu u fazi ideje”

– A za daljnje poteze je potrebno imati odobrenje svih relevantnih faktora, ističe, međutim, načelnik Dervišagić, podrazumijevajući pri tome, prije svega, stav općinskog vijeća, nacionalno-kulturnih krugova i, njemu posebno bitne, Islamske zajednice bih.

– Uskoro ćemo ovim povodom oformiti koordinaciono tijelo, kaže dervišagić, a na našu primjedbu da su saglasnosti, prema Gradaščevićevim tvrdnjama, već dobijene i da je samo još potrebno iznaći sredstva, Dervišagić upozorava na realnost i opreznost.

zmaj-od-bosne

Podsjeća i na mišljenja i to meritornih osoba koje ne vjeruju u mogućnost stvarnog vraćanja Kapetanovih kostiju, jer, navodno, zbog premještanja grobljanskih mjesta u Istanbulu, više niko nije u mogućnosti pronaći Gradaščevićev mezar.

– Ali, moguće je izgraditi primjeren spomenik u podnožju starog grada u Gradačcu, kako bi Gradaščević kao bosanski junak dobio zasluženo mjesto u našoj spomeničkoj kulturi sjećanja. Ja sam i prije desetak godina podržavao tu ideju i još  tako mislim, smatra prof. Husnija Kamberović, a načelnik Dervišagić dodaje da treba ići korak po korak, pa i kada su u pitanju razgovori s tzv. Turskom stranom.

Trg, pa turbe

A ko je u ovom slučaju turska strana, načelnik ne bi sada govorio, ali nas informiše o tome da će ovih dana prema turskoj razvojnoj agenciji – tika, biti upućen dopis vezan za projekt obnove gradskog središta Gradačca.

– Riječ je o prvoj fazi uređenja prostora ispred džamije Husejnije, na samom ulazu u Kulu Husein-kapetana Gradaščevića, tačnije, o popločavanju trga na kojem će se, uvjeren sam, jednom sigurno nalaziti i turbe Husein-kapetanu. No, rano je o tome još govoriti, smatra Dervišagić, koji u dosadašnjim kontaktima s turcima o ovom pitanju “nije osjetio otpor”.

Vraćanje posmrtnih ostataka značajne bh. Istorijske ličnosti, oko čije uloge se još dvoje koplja, jer, koliko ga jedni smatraju najvećim borcem za autonomiju bosne, toliko drugi dokazuju da je on branio interese feudalaca, ovih dana će biti razlog i za načelnikov razgovor s reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem. Kako nam je prenio Muhamed Gradaščević, reisu-l-ulema je takođe zainteresovan za realizaciju ideje, a porijeklom je iz gradačačkog kraja.

Naši sagovornici to ne spominju, ali 2004. Godine je državna komisija za proglašavanje nacionalnih spomenika cjelokupnu graditeljsku cjelinu, u čijem je središtu Husejnija, proglasila nacionalnim spomenikom, koji čine: pomenuta džamija, abdesthana, biblioteka i harem sa nišanima i ulazne kapije. Naravno da bi svako prekrajanje tog prostora moralo imati i odobrenje ove komisije.

(olovo.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

 1. NAS PRAVILI SEVDALINKE O TIM IZDAJNICIMA,ILI NAS NAROD TOLIKO NEPISMEN ILI JE BIO ISTO I TAD PRO SRPPSKI I HRVATSKI ORIJENTISAN ,ONO STO NASE NEVALJA , ASTO JE VLASKO TO JE LJEPO, TAKO TAD BILI VEICNA NASEG NARODA A I SADA DA NEGOVORIM SAD TOLIKO NAS NAORD GLUP VECINA ,OPET ,IMA STO ZNAJU O NASOJ HISTORIJI, NASIM JUNACIMA , A NE DANM SE NAMECU BUDALE I IZDAJNICI

  0

  0
 2. SAD OVI NAS SLAVE SVE NEKE IZDAJNIKE,NUDALE,HAJVANE, PA I NECUDI STO SMO U OVAKVOM STANJU I STO NAM TAKI DANS PESTAVLJAJU NAROD SAME BUDALE,NEPISMENI,IZDAJNICI,PLACENICI,SVE OBRNUTO NAM

  0

  0
 3. KAKAV JE TO NEKIHEROJ KOJI SE BORIO PROTV HALIFATAI PRAVOP RAZOR MEDJU MUSLIMANIMA ,ON JE PRO SRPSKI I HRVATSKI BIO NASTROJEN,BORO SE PROTV UKIDANJA HALEFAT,ON JE IZDAJNIK

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime