Humanitarna organizacija studenata „Ruku na srce“

0
21

doniranje knjiga sl1Olovo, Zenica – Humanitarna organizacija studenata „Ruku na srce“ i udruženje “Metamorfoza” u martu 2014. godine pokrenuli su zajedničkim snagama projekat „I ja imam pravo da čitam knjige“ sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem koji se danas javlja u mnogim manjim sredinama, gdje ne postoje adekvatno opremljene biblioteke i bibliotekarski fondovi u osnovnim školama koji bi zadovoljili osnovne potrebe za realizaciju nastave iz Bosanskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti. 

Povod za ovakvu jednu akciju je zajednički stav svih strana uključenih u projekat, da ulaganje u obrazovanje naših najmlađih predstavlja osnovni stub društva, te je od izuzetnog značaja za bolju budućnost naše države Bosne i Hercegovine. Kroz pripremu i realizaciju ovog projekta, vodili smo se mišlju da sve mlade osobe bez obzira iz kojeg kraja dolaze, trebaju imati jednake prilike za obrazovanje.

Prvobitni cilj akcije bio je prikupljanje knjiga sa fokusom na školske lektire te posjećivanje tri Osnovne škole za koje smo ustanovili da ne posjeduju ni približno odgovarajući broj literature u svojim bibliotekama za adekvatno izvođenje nastavnog procesa. Međutim, obzirom na poplave koje su nas zadesile u maju tekuće godine, projekat smo korigovali i usmjerili njegovo djelovanje ka školama koje su pretrpile stradanja u istim.
Prema tome, u završnoj fazi našeg projekta, u petak 19.09.2014. godine, posjetit ćemo sljedeće dvije škole, uključujući obilazak i njihovih područnih škola:

–    O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila
–    O.Š. Hasan Kikić, Olovo

U ovoj akciji prikupljeno je oko 600 knjiga, primjerenih za učenike osnovnih škola. O.Š. Ćamil Sijarić, Nemila broji oko 1.500 učenika, sa svim područnim školama iz 12 mjesnih zajednica, koji su usmjereni na jednu biblioteku. O.Š. Hasan Kikić, Olovo broji oko 360 učenika, sa svojim područnim školama. U sklopu naših posjeta, bit će održan ogledni čas  koji će se baviti značajem čitanja knjiga i ulaganja u lično obrazovanje.

Partneri u ovom projektu su:

–    GRAWE osiguranje d.d. Sarajevo – donirano 110 školskih lektira, ukupne vrijednosti 1.500,00 KM
–    Knjižara Buybook, Sarajevo – donirana 41 knjiga, ukupne vrijednosti 550,00 KM
–    ADRA BiH – osigurali prevoz i dostavu knjiga do pomenutih škola
–    Fondacija „Dobro srce“ Sarajevo
–    Galerija Boris Smoje i neformalna grupa građana „Sarajevska jutra poezije“
–    Studentski parlament u Sarajevu SPUS

Koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane medije da prenesu vijest o realizaciji pomenute akcije, kako bi podstakli i druge da prepoznaju važnost pomaganja i slanja različitih vidova humanitarne pomoći u ove i ostale krajeve, te generalno značaj ulaganja u obrazovanje naših najmlađih, što predstavlja osnovni stub društva.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime