Hrvatsko ministarstvo ipak odobrilo zbrinjavanje radioaktivnog otpada na granici s BiH

0
18
Lokacija je odobrena uprkos nizu kontroverzi oko uticaja na okoliš i upozorenjima ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca da bi gradnja odlagališta na ovom mjestu mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une. On je kazao kako je ova lokacija za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljiva, lokalno stanovništvo je protivljenje iskazalo na brojnim protestima, a ovaj hrvatski plan je jedna od rijetkih tema u BiH oko koje su se bh. zvaničnici u potpunosti složili.

Fond je saopštio da će tokom projekta u kontinuitetu sarađivati sa lokalnom i općom javnosti, kao i sa javnosti u Bosni i Hercegovini, a da će postupak traženja lokacijske i građevinske dozvole pokrenuti ukoliko se utvrdi da lokacija neće imati štetan uticaj na okoliš.

“Kako bi se to postiglo, prije svega će trebati dokazati da taj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš, i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize”, istaknuto je.

Uspostavom Centra Hrvatska bi na siguran i provjeren način zbrinula radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje, kazali su iz Fonda.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime