Hrvatska zarađuje milione na ratu u Siriji

0
3

Hrvatska zarađuje milione na ratu u Siriji

Hrvatska je drastično povećala prodaju streljiva iz jugoslavenskog i ratnog razdoblja prema Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, usprkos upozorenjima organizacija za ljudska prava o ilegalnom preusmjeravanju pošiljki u ratna područja, što predstavlja kršenje EU i međunarodnih zakona, piše Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN).

Samo u prvih devet mjeseci prošle godine Zagreb je prodao streljiva, mina i raketnih bacača u vrijednosti 83 milijuna eura, otkrivaju BIRN i Mreža za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije (OCCRP).

Brojke za razdoblje listopad – prosinac tek trebaju biti objavljene.

Videosnimke i fotografije koje su se pojavile iz Sirije pružaju uvjerljive dokaze o prisustvu streljiva i oružja hrvatske proizvodnje u toj državi. 

Hrvatska je, kako se navodi, jedna od prvih država koja je isporučila oružje sirijskim pobunjenicima, oslobađajući se na taj način zaliha streljiva tokom zime 2012. 

CIA koordinirala prodaju

Oprema je usmjerena preko Jordana i plaćena od Saudijske Arabije uz koordinaciju CIA-e, a sve duž puta kojim je od tada iz Srednje i Istočne Europe preneseno oružja u vrijednosti preko milijardu eura, navode BIRN i OCCRP.

“Od trenutka kada su te prve isporuke razotkrivene, Hrvatska je uložila maksimalne napore kako detalji trgovine ne bi dospjeli u medije, uklanjanjem ključnih informacija – kao što je konačno odredište – iz službenih izvještaja”, prenio je BalkanInsight.

Novinari su, međutim, našli način da zaobiđu tajnost, korištenjem malo poznatih UN-ovih podataka o trgovini, koji su otkrili kako je Hrvatska izvezla najmanje 2.600 tona desetljećima starog streljiva, koju je Hrvatska vojska proglasila viškom, moderno-opremljenoj vojsci Saudijske Arabije između veljače i rujna 2016. godine.

Od prosinca 2012. godine i početka rata u Siriji, Hrvatska je izvezla oružje i streljivo vrijedno 126 milijuna eura Saudijskoj Arabiji te 44 milijuna eura Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Comtrade koji objavljuje detaljnu međunarodnu statistiku o trgovini dobrima iz 99 različitih kategorija, uključujući streljivo.

Prije toga, trgovina oružjem i streljivom je bila praktično nepostojeća u Hrvatskoj.

Rast prodaje iz godine u godinu

Hrvatska je ukupno isporučila više od 6.000 tona streljiva za ručno i lako oružje, koja je vjerojatno podrazumijevala metke, minobacačke projektile, rakete, granate – samo zaljevskom kraljevstvu. Ta brojka jednaka je težini 750 milijuna metaka za kalašnjikove.

Između 2012. i 2014. godine, Hrvatska je odobrila izvozne licence vrijedne 302 milijuna eura Saudijskoj Arabiji, Jordanu, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Brojke, posljednje dostupne, uglavnom su zasnovane na izvještajima Europske komisije. 

Podaci UN-a o trgovini pokazuju da je prije 2012. godine, Hrvatska izvezla manje od milijun eura streljiva godišnje, ali to je poraslo početkom sirijskog građanskog rata na 4,7 milijuna eura 2012. godine, 30 milijuna eura 2013. godine, 35 milijuna eura 2014. godine, 6,6 milijuna eura 2015. godine i 77 milijuna eura 2016. godine.

Hrvatska nema veću aktivnu proizvodnju streljiva i u prethodnim godinama je uvezla manje količine oružja, što ukazuje da ti izvozi potječu od velikih zaliha Ministarstva obrane Hrvatske (MORH), a koje datiraju iz Jugoslavije i ratova za neovisnost iz ranih devedesetih. 

Kako se navodi, Hrvatska ustrajno odbija priznati da ostvaruje ogromnu dobit od likvidacije svojih zaliha na ratištima na Bliskom istoku, ali dokumenti koje je objavila organizacija pod imenom Regionalni pristup smanjenju zaliha, pokazuje velik porast prodaje sa zagrebačkih zaliha koji se poklapa s početkom građanskog rata u Siriji.

Navodi se i da je glasnogovornik Ministarstva gospodarstva prvo rekao novinarima BIRN-a i OCCRP-a kako nije bilo izvoza bacača raketa ili granata Saudijskoj Arabiji tokom 2016. godine, a nakon što su ga novinari suočili sa službenim brojkama iz UN-a i Hrvatskog zavoda za statistiku, koje govore suprotno, nije imao komentara. 

POVEZANA TEMAIrački specijalci sa hrvatskim jurišnim puškamaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime