Hrvatska vlada pokrenula proceduru izlaska iz arbitraže

0
2

Slovenija, Piran, Piranski zaljev

Hrvatska – Hrvatska Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka za prestanak sporazuma o arbitraži između Hrvatske i Slovenije o razgraničenju na Jadranskom moru zbog, kako tvrde, slovenske povrede tog sporazuma.

“Prekršena su i pravila i povjerljivost postupka”, ocijenila je Vlada nakon što je izbio skandal zbog otkrića da su se slovenski predstavnik u Stalnom arbitražnom sudu Jernej Sekolec i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

I sudac Jernej Sekolec i zastupnica Simona Drenik u međuvremenu su odstupili, a Slovenija je imenovala novog arbitra – predsjednika Međunarodnog suda pravde Ronnyja Abrahama – i predložila nastavak arbitraže.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će obavijestiti Sloveniju da od datuma upućivanja diplomatske note prestaje primjenjivati sporazum. Osim toga, ministarstvo će obavijestiti Sloveniju da su se zbog povrede odredbi sporazuma stekli uvjeti za njegov prestanak sukladno međunarodnom pravu”, prenijela je hrvatska Vlada riječi šefice hrvatske diplomacije Vesne Pusić na službenom Twitter profilu.

“Nakon uvida u sadržaj njihovih razgovora koje nikada nitko nije demantirao, može se ustanoviti da nije samo riječ o kompromitiranju tih ljudi, nego i o samom predmetu u koji su nakon početka rasprave unošeni dodatni dokumenti protiv svih pravila”, rekla je Pusić.

Na to je Vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor. Za donošenje bile su potrebne dvije trećine svih zastupnika u Hrvatskome saboru, a glasao je 141 zastupnik.

Prema saborskoj odluci, Vladu se obvezuje “na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije potpisanog 4. studenoga 2009. godine, koji je na snazi od 29. studenoga 2010.”

Hrvatska Vlada je istovremeno razriješila Maju Seršić i Andreju Metelko-Zgombić dužnosti zastupnika Hrvatske u postupku pred Arbitražnim sudom.

Pusić upoznala ambasadore s odlukom

Problem arbitraže o granici između Hrvatske i Slovenije nije riješen ostavkom slovenskog arbitra i imenovanjem novog, jer su u postupku ostali “zagađeni” dokumenti na temelju kojih sud ne može donijeti zakonitu odluku, tvrdi hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je, nakon odluke Hrvatskog sabora, pozvala strane veleposlanike i objasnila im razloge za izlazak iz arbitraže koja se, prema Zagrebu, više ne može smatrati poštenom i neovisnom.

“Temeljni problem nije kompromitacija slovenskog arbitra. Glavna primjedba je da je dokumentacija temeljem koje bi arbitri trebali donijeti odluku zagađena činjenicom da je slovenski arbitar stavio unutra stavove, papire, dokumente nakon što je arbitraža već počela svoju raspravu i razmatranje slučaja”, rekla je Pusić.

Dodala je kako je to suprotno dogovorenim pravilima i da se tako ne može donijeti zakonita odluka.

“Budući da je nakon takvih poteza nemoguće ustanoviti koji su dokumenti koji su došli legalno, a koji su došli naknadno. Hrvatska smatra da je nemoguće donijeti odluku temeljem tako kontaminiranog materijala”, istaknula je Pusić.

Unatoč skandalu “Pirangate”, ministrica Pusić ističe da određivanje granice na kopnu i moru ostaje interes i Hrvatske i Slovenije, ali kroz neki drugi postupak.

“Hrvatska je svakako željela to riješiti putem arbitražnog sporazuma, u to smo uložili puno vremena, kvalitetnih ljudi i novaca. Ovakvo ponašanje slovenskog arbitra i agentice nanijelo je štetu i nama i slovenskoj strani koja također neće kroz ovaj postupak riješiti problem”, rekla je.

Veleposlanicima je na sastanku u ministarstvu dan opis najnovijih događaja oko arbitraže, prijevodi transkripata objavljeni u medijima, prijedlog zaključka Sabora te govori premijera Zorana Milanovića i ministrice Pusić u parlamentu.

Bećirović: Hrvatskoj prijeti izolacija

“U želji za izbornom pobjedom hrvatska vlada zauzima nacionalističke pozicije zbog čega Hrvatskoj prijeti izolacija”, ocijenio je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sjedištem u Ljubljani.

Poteze slovenskog premijera Mire Cerara pohvalio je kao “spretne i umjerene”, te rekao kako njima Slovenija “dokazuje da opravdano pripada civiliziranom klubu – Europskoj uniji i NATO-u.

“U glavama hrvatskih političara još postoji ideja ‘velike Hrvatske’, a s malim zemljama koje imaju takve komplekse teško je razgovarati”, kazao je Bećirović za Televiziju Slovenija.

Po njegovim je riječima, vlada premijera Milanovića “najgora hrvatska Vlada do sada jer popušta nacionalističkim pobudama sve kako bi ostala na vlasti, makar Hrvatska došla u izolaciju i prokockala međunarodni ugled”.

Bećirović je kazao da povlačenje austrijskog OMV-a iz programa istraživanja ugljikovodika u Jadranu zbog neriješenog graničnog prijepora Hrvatske i Crne Gore ilustrira takvu njegovu tvrdnju.

Rekao je da i EU teško komunicira s Hrvatskom u kojoj je velika politička polarizacija, neprimjerena Uniji u kojoj vlada bogatstvo različitosti.

“U Hrvatskoj političku polarizaciju ilustrira i to da premijer i predsjednica međusobno ne komuniciraju”, rekao je.

Dodao je i kako će spor oko arbitraže najviše naštetiti međusobnim ekonomskim interesima, no da ne može isključiti niti događaje u kojima bi slovenski turisti u Hrvatskoj bili izloženi incidentima.

Na pitanje treba li Slovenija kao protumjeru blokirati ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, Bećirović je rekao da Slovenija ne treba odgovarati na takav način nego se ponašati civilizirano.

“No, Hrvatska ima konflikte sa svim susjedima i mnoge ilegalne prijelaze s Bosnom i Hercegovinom na vrlo dugoj granici te bi premještanje Schengena sa slovensko-hrvatske na hrvatsko-bosansku granicu bilo riskantno za EU”, smatra Bećirović koji ne vjeruje da će Hrvatska tako brzo u Schengen kako najavljuju njezini političari.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime