Hrvatska: Prva škola sa halal certifikatom

0
2

web-glavna-600x450Hrvatska ̶  Centar za certificiranje halal kvalitete Mešihata IZ u Hrvatskoj, na inicijativu direktorice Ljiljane Klinger te vjeroučiteljice islamske vjeronauke, mualime Melise Arslani prije nekoliko mjeseci započeo je s procesom certifikacije usluga školske kuhinje prema zahtjevima halal kvalitete.

Ispunivši sve uvjete i potrebne radnje za stjecanje certifikata halal kvalitete, 28.01. 2015. u prostorijama škole svečano je uručen certifikat halal kvalitete čime je OŠ Matije Gupca postala prva školska ustanova s certificiranom kuhinjom u Republici Hrvatskoj.

Certifikat je svečano uručio muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović pri tom čestitavši direktorici kao i svom osoblju što su učinili ovaj veliki iskorak i time iskazali još veći stepen multikulturalnosti, vjerske tolerancije i poštovanja. „Ponosan sam što imam čast prisustvovati ovom historijskom činu i što imam čast istaknuti da ovakav stepen sistematizacije i uređenosti jednog društva nema nigdje. Nadam se da će ovakav primjer i inicijativa biti uzor i svim ostalim školama“ – istaknuo je muftija Hasanović. Ovom prilikom kao znak pažnje muftija Hasanović uručio je prigodan poklon direktorici škole.

Rukovodilac Centra za halal certificiranje, Aldin Dugonjić u svom uvodnom obraćanju čestitao je direktorici i osoblju te ukratko objasnio sam tok implementacije halal sistema u školsku kuhinju. „Današnji dan 28.01.2015. godine ulazi u povijest Republike Hrvatske jer dodjeljujemo halal certifikat za prvu školu u Republici Hrvatskoj, regiji, Europi i šire. Dobiveni certifikat rezultat je višemjesečnog rada škole te posebne brige o potrebama svih njenih učenika. Pravo na halal prehranu u školama kao i svim državnim ustanovama imaju svi koji to i traže, što je ujedno regulirano i Ugovorom između Vlade RH i Islamske zajednice RH, a što s ponosom ističem da smo jedna od rijetkih zemalja s takvom uređenošću“- naglasio je Dugonjić. Također Dugonjić je istaknuo da se s dobivenim halal certifikatom podiže kvalitet usluga, a sa halal prehranom odgovora se na sve veće izazove zdravih navika i načina prehrane.

Nakon što su prigodno uručeni i certifikati svim internim auditorima halal kvalitete prisutnima se obratila i Ljiljana Klinger, direktorica škole.

„Uručeni certifikat halal kvalitete, veliko je priznanje svim našim učenicima i zaposlenicima Osnovne škole Matije Gupca. Iako već dugi niz godina u našoj školi provodimo razne programe i promičemo svijest o toleranciji kod naših učenika i zaposlenika, ovaj certifikat nije samo certifikat za usluge školske kuhinje, ovaj certifikat još jedna je potvrda međusobnog uvažavanja. Ponosni smo na sticanje statusa prve škole u RH sa implementiranim sistemom halal kvalitete te će nam taj iskorak biti još snažniji poticaj u daljem razvijanju svijesti naših učenika i zaposlenika“ –zaključila je ravnateljica.

(halal.hr)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime