Hrvatska ne može biti oslobođena carinskih barijera jer je izašla iz CEFTA

0
25

cefta(1)Hrvatska – U organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH u Sarajevu se danas održava Forum privrednih komora CEFTA 2006.

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić izjavio je da će na Forumu, između ostalog, biti govora o četiri komisije iz regiona CEFTA-e: poljoprivreda, tehničke i necarinske barijere u trgovini, carinska pravila porijekla i trgovina uslugama.

“Danas i sutra ćemo na stručnom nivou pripremiti za ministarski nivo sve stavove i eventualne prijedloge za poboljšanje odnosa i rješavanje problema, ukoliko ih ima, kako bi što bolje zaštitili interese članica CEFTA-e”, rekao je Egrlić.

Istakao je da VTKBiH u potpunosti podržava pregovorački tim Bosne i Hercegovine u nastojanju da ne dozvoli Republici Hrvatskoj da bude oslobođena carinskih barijera, budući da je izašla iz regiona CEFTA-e i postala članicom Evropske unije.

“Hrvatska ne može biti u situaciji da na nelojalan način naruši stanje u regionu CEFTA-e”, potcrtao je Egrlić.

Predstavnik Privredne komore Srbije Zoran Bojović kazao je da će delegacije komora danas razmotriti sva pitanja od zajedničkog interesa i utvrditi prostor za daljnje unaprjeđenje saradnje.

Po njegovim riječima, tog prostora ima dosta i izuzetno je važno zajednički nastupati na trećim tržištima i pokušati uskladiti napore za zajednički napredak svih članica CEFTA-e.

Upitan za stav Srbije o zahtjevu Hrvatske za ostanak u CEFTA-i, Bojović je rekao da Hrvatska više nije članica tog sporazuma, već Evropske unije.

“Međutim, Srbija će te zahtjeve razmotriti kako bi utvridila da li su neki od njih opravdani i nakon toga donijeti zaključke koji će omogućiti i Srbiji i Hrvatskoj i CEFTA regionu da napreduje punim kapacitetom u datim uslovima”, pojasnio je Bojović.

Forum je organiziran kao uvodni događaj u manifestaciju CEFTA Sedmica 2013., koju organizira Bosna i Hercegovina kao predsjedavajuća CEFTA-e 2006., a koja će od 18. do 20. novembra biti održana u Sarajevu.

(Ekapija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime