Hrvatska elektroprivreda traži nadoknadu za prijeratno ulaganje u Termoelektranu Gacko

0
39

elektranagacko2Hrvatska, BiH – Zahtjev Hrvatske elektroprivrede da im naša zemlja nadoknadi prijeratno ulaganje 100 miliona eura u Termoelektranu Gacko ovih je dana stigao na adresu više bh. institucija. Sada slijedi dogovor, a ukoliko ne bude postignut, arbitraža pred Međunarodnim sudom. Zanimljivo je da je zahtjev Elektroprivrede Hrvatske gotovo isti kao i zahtjev Elektroprivrede Slovenije za ulaganja u Termoelektranu Ugljevik.

Konačan iznos odštete koju HEP za prijeratna ulaganja u Termoelektranu Gacko zahtijeva od BiH mogao bi biti i mnogo veći od 100 miliona eura. Navedeno je to u zahtjevu za pregovore o dobrovoljnom poravnanju, dostavljenom ovih dana našim vlastima.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović to smatra ozbiljnim upozorenjem: “Najavili su međunarodnu arbitražu ukoliko ovom pitanju BiH ne pristupi na dobrovoljan način”.

Sa ovim je upoznata i vlast entiteta RS. Nisu zabrinuti. Tvrde da su potraživanja Hrvatske zbog neisporučivanja struje iz Gacka približna njihovom pravu na struju Hidroelektrane Dubrovnik jer koristi riječni potencijal Trebišnjice iz vještačkog jezera u Bileći.

“Mi procjenjujemo da je to negdje više od 4 teravata energije koliko mi možemo da potražujemo od Hrvatske za sve ove godine, koliko su oni koristili Hidroelektranu Dubrovnik”, navodi Petar Đokić, ministar industrije, rudarstva i energije RS-a.

Da sve podsjeća na spor BiH sa Elektrogospodarstvom Slovenije, tvrde u bh. Pravobranilaštvu. I jedni i drugi zahtijevaju prijeratna sporazumna – dakle, dobrovoljna ulaganja za nerazvijene. Podsjećaju da je zahtjev Slovenije za milijardu i 300 miliona maraka, uloženih prije 34 godine u Termoelektranu Ugljevik, tokom višegodišnje arbitraže, koja okončava koncem godine, uz kamate narastao na 3 milijarde maraka. Za potraživanje 100 miliona eura uloženih u Termoelektranu Gacko, zanimljivo je, Hrvatska je anagažirala iste advokate koje u arbitraži sa BiH zastupaju Sloveniju.

“Ja se nadam da ćemo mi uspjeti i protiv Slovenije i protiv Hrvatske jer je Slovenija izgubila dvije arbitraže protiv Srbije na isti način”, kaže Mlađen Mandić, pravobranilac BiH.

U oba slučaja pozivaju se na Sporazum o zaštiti investitora i investicija koji su s BiH potpisali 2001. godine. Suštinu ne navode.

“Član 15 kaže da se odredbe ovog sporazuma neće primjenjivati na sve investicije koje su bile urađene ili bile prije ovog datuma potpisivanja. Međutim, to im ništa ne znači. Oni idu, Arbitražni sud prihvata njihove zahtjeve, a vidjet ćemo na usmenim raspravama kako će”, ističe Mandić.

Ipak, optimizma o ishodu ovih sporova ne manjka. Za dva preostala slučaja koja su protiv BiH aktuelna na Međunarodnom arbitražnom sudu to nije slučaj – Viadukt Portorož i Strabag Ag. Okončavaju se naredne godine, a procjenjuju da je sve izvjesnije da će biti na štetu budžeta u BiH.

federalna.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime