Hrustovačka i Dabarska pećina pod zaštitom države

0
138

9a10ce08eebe40920af47649a467b339_XLSanski Most – Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, proglasila je svojom odlukom Hrustovačku i Dabarsku pećinu, koje se nalaze na području Općine Sanski Most, nacionalnim spomenicima prirode od posebnog značaja za državu.

Hrustovačka pećina jedan je od prirodnih dragulja općine Sanski Most . Krase je stalaktiti i stalagmiti, koji su umjetnički izvajani tajnovitom rukom prirode i svakog posjetioca ostavljaju bez daha. Arheološka istraživanja koja su vršena početkom dvadesetog vijeka, otkrila su da je ulaz u pećinu nastanjivan u najranijim fazama postanka ljudskog roda. Na tom prostoru iskopavanja su otkrila praistorijska ognjišta gdje se ložila vatra, kao i ostatke kostiju pradavnih životinja kojima se hranio prvobitni čovjek. Svi arheološki predmeti koji su pronađeni tokom pomenutih istraživanja danas se čuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Ništa manje lijepa nije ni Dabarska pećina, koja je smještena neposredno uz izvor istoimene rijeke.

Priroda se na ovom mjestu izdašno poigrala sa stijenom i vodom. Pećina je neistražena i niko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Ulaz je veličanstven i podsjeća na početak prirodnog tunela kroz Grmeč. Pri samom ulasku u pećinu pred posjetiocem se otvara ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, nailazi se na vodu čija su jezerca obilnija za vezana za kišnih i sniježnih perioda. Prilikom naučnih istraživanja od prije nekoliko decenija, u jezeru, koje se nalazi u unutrašnjosti pećine pronađena je „čovječija ribica“, endemska vrsta iz prahistorije koja je opstala jedino u izuzetno čistim vodama i mračnim prostorima. U blizini su pronađeni su i ostaci sojeničkog naselja i pretpostavlja se kako oni potiču iz perioda Ilira.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime