Hoyt Yee i Radončić razgovarali o najznačajnijim temama u BiH

0
0

Sarajevo – Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić primio je danas u posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju g-dina Briana Hoyta Yeea sa saradnicima.

Tokom jednosatnog vrlo otvorenog razgovora obostrano je naglašena izuzetna važnost stabiliziranja političkih prilika u Bosni i Hercegovini, te značaj reformskog kursa naše zemlje na putu euroatlanskih integracija, saopćeno je iz Press centra SBB-a.

Visoki gost se posebno interesirao i naglasio važnost uspostave najvažnijih i najhitnijih prioriteta u jasnoj mapi na bh. putu reformi.

Također, naznačena je strateška važnost stvaranja povoljnije klime za strane investitore, vladavinu prava i pokazivanje praktične efikasnosti, a ne deklarativnih opredijeljenja, u provedbi velikog broja i iznimno važnih reformskih zahvata.

Radončić je ovom prilikom naglasio da je SBB ušao u koaliciju sa SDA i drugim političkim strankama i da se ona temeljito i stabilno provodi u skladu s domaćim zakonskim procedurama.

SBB je, kao druga najjača stranka u FBiH, “istakao svoj kapacitet i čvrstu opredijeljenost da BiH sustigne region u privlačenju inozemnog kapitala i jačanja domaćeg privrednog sektora”.

U tom kontekstu, sugovornici su istakli neminovnost reforme pravosudnog sektora, kao i one koje će omogućiti jeftiniju i efikasniju državnu upravu, drastično smanjiti prostor za sistemsku korupciju i omogućiti djelovanje pravne države što je preduslov za sigurnost investitora i svih građana BiH.

Predsjednik SBB-a je iznio stav da se politički motiviranim zloupotrebama u pojedinim segmentima tužilaštava ozbiljno ugrožava vladavina prava i nedopustivo ruše standardi neovisnog pravosuđa.

Hoy Yee je uime američke vlade iznova potencirao već poznatu opredijeljenost SAD da, kao i do sada, višestruko i nesebično pomaže Bosni i Hercegovini na putu euroatlanskih integracija i uspostavljanju standarda koja će jačati njenu državnu, političku i ekonomsku stabilnost i neovisnost.

(FENA/mi2.ba) J.Č.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime