HORIZON 2020 – šansa za domaće kompanije

0
10

horizon2020 Sarajevo – U Privrednoj komori Kantona Sarajevo danas su održani konsultativni sastanci predstavnika IKT kompanija, kao i kompanija koje se bave prizvodnjom energije iz obnovljivih izvora, a na kojima je prisustvovao Thies Wittig, ekspert EU angažiran na projektu “Izgradnja kapaciteta u BiH za evropske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj (RTDPI)”.

Ovom prilikom razmatrane su mogućnosti uključivanja domaćih kompanija u program Evropske unije za istraživanje i inovacije, koji nosi naziv “Horizon 2020”.  Ovaj program obuhvata razdoblje 2014-2020, a predstavlja jednu od akcija za razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, sa ukupnim budžetom od 80 milijardi eura.

Komora se aktivno uključila u prezentiranje ove programske linije i informisanje svojih članica iz reda malih i srednjih preduzeća o njihovim mogućnostima da apliciraju na ova grant sredstva. Tako su tokom razgovora kompanije iskazale priličnu zainteresiranost za pristup ovom programu, naglašavajući svoje komparativne prednosti.

Program je namijenjen svim državama članicama Evropske unije, ali i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za pristupanje EU, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Prema najavama, ova sredstva će BiH biti dostupna već u narednim mjesecima, odmah nakon potpisivanja sporazuma u mjesecu junu.

Korisnici ovog programa su prvenstveno univerziteti, istraživački i naučni centri, predstavnici industrija, te mala i srednja preduzeća.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime