Home Vijesti BiH Od deset najnerazvijenijih općina u BiH, dvije iz SBK

0
3

Donji Vakuf – Pojedine općine u FBiH bilježe odlične ekonomske rezultate, ali postoji i niz gradova koji propadaju i u kojima, sudeći prema službenim statističkim podacima, zasigurno ne želite živjeti. Na listi najlošijih našle su se i dvije općine iz Srednjobosanskog kantona, a to su Dobretići i Donji Vakuf…

Listu najrazvijenijih, ali i najnerazvijenijih općina u FBiH objavljuje Federalni zavod za programiranje razvoja (FZZPR) na osnovu socioekonomskih pokazatelja. Stupanj zaposlenosti i nezaposlenosti, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1.000 stanovnika, procijenjeni bruto društveni proizvod (BDP) po općinama po glavi stanovnika i broj odsutnog stanovništva u odnosu na popis iz 1991. godine, služe za izračunavanje indeksa razvijenosti svake općine u FBIH.

Na osnovu indeksa razvijenosti, izvršeno je rangiranje razvijenosti općina, pri čemu su kao nerazvijene označene one općine koje imaju indekse razvijenosti ispod 50% prosjeka FBiH, a nedovoljno su razvijene one općine koje imaju indeks razvijenosti između 50% i 75% prosjeka FBiH. Kao razvijene označene su one općine čiji je indeks razvijenosti iznad prosjeka FBiH. U sljedećoj infografici pogledajte podatke koji su korišteni za rangiranje općina, te listu najnerazvijenijih općina. Podaci o bruto društvenom proizvodu po glavi stanovnika u općini Dobretići nisu dostupni.

faktor1

Iz priloženih podataka vidljivo je da se u Kantonu 10 nalaze tri od deset najnerazvijenijih općina u FBiH. Slijede Srednjobosanski kanton, Unsko-sanski kanton i Bosansko-podrinjski kanton sa po dvije općine.

 

Drukciji.ba/Faktor.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime