Holandski učenici uče kako su svi Srbi iz BIH pobijeni ili protjerani

0
19

pictures-2012_january-Ucenici_724171232Holandija, BiH – Iako je rat u državama bivše Jugoslavije već davno završio, u nekim državama i dalje nisu svima poznate činjenice o tom razdoblju. Najnoviji primjer pokazuje kako učenici u Nizozemskoj uče da su svi Srbi u BIH pobijeni ili protjerani. To, naime, stoji u jednom od udžbenika iz zemljopisa.

“Oružani sukobi su najčešći na afričkom i azijskom kontinentu. Ali isto tako se znaju dogoditi i u Europi. Do 1990. godine, Jugoslavija je bila velika država jugoistočne Europe. Kada se zemlja raspala na manje dijelove, Hrvatska, Srbija i Bosna su postale neovisne zemlje, s tim da nisu željeli druge narode unutar svojih država. Svi Srbi u Bosni su ubijeni ili protjerani. Ista stvar se dogodila i u ostalim dijelovima Jugoslavije. To je rezultiralo velikim valom izbjeglica u tim godinama”, stoji u spornom nizozemskom udžbeniku.

Osim što u BIH nema nijednog građanina srpske nacionalnosti, nizozemski učenici uče da se država Bosna i Hercegovina zove samo Bosna. Netočne informacije prijavljene su na službenoj stranici izdavača, a prigovor je moguće uputiti i nizozemskoj vladi.

Nizozemski izdavač je nakon proučavanja prigovora objavio svoju reakciju: Formulacija “svi Srbi u Bosni su pobijeni i protjerani” doista nije točna. U Bosni su tijekom rata stradale različite etničke skupine, uključujući i veliki broj bosanskih muslimana. Zbog ove greške u tekstu primite našu iskrenu ispriku”.

Izdavač je dodao da će prilikom idućeg izdanja knjige ispraviti pogrešku, no nizozemske obrazovne institucije ipak nisu povukle sporni udžbenik.

(istocnabosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime