Holandija pred sudom u Hagu odbacila odgovornost za genocid u Srebrenici

2
38

holandijaSrebrenica, Holandija – Holandija je pred apelacionim sudom u Hagu odbacila odgovornost za smrt Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine tokom rata u BiH. Zvaničnici su naveli da “niko nije mogao predvidjeti da će se dogoditi genocid”.

“Niko nije mogao ni da pomisli da bi u Evropi 1995. godine mogao da se dogodi genocid”, rekao je pravni zastupnik Holandije Bert-Jan Hutzagers prvog dana postupka pred apelacionim sudom u Hagu, pokrenutog na osnovu žalbe Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa.

Prvostepeni sud u Hagu doneo je u julu 2014. godine presudu kojom je Holandiju proglasio odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbjeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt. Sud je tada odbio kao neosnovane navode majki i supruga ubijenih Bošnjaka po kojima je Holandija odgovorna za smrt oko 8.000 muškaraca i mladića, koje su u julu 1995. godine ubile trupe pod komandom generala Vojske Republike Srpske (RS) Ratka Mladića.

Udruženje majki Srebrenice i Žepe uložilo je žalbu na tu odluku, kao i Holandija, koja tvrdi da nije kriva za smrt više od 300 bošnjačkih muškaraca.  Advokat optužbe Marko Geritsen naveo je da plavi šljemovi UN nisu postupali po naređenjima UN, čija je dužnost, kako je rekao, bila da štiti civile.  Prema Hutzagersovim rečima, jedine odgovorne za taj zločin, najteži masakr u Evropi od završetka Drugog svetskog rata koji je međunarodna zajednica okarakterisala kao genocid, jesu snage Vojske RS.  “Bosanski Srbi su u potpunosti kontrolisale situaciju, a holandskom bataljonu jedino je preostalo da upravlja njome najbolje što je mogao”, kazao je on.  Holandija je u septembru 2013. godine postala prva zemlja odgovorna za postupanje svojih vojnika u misiji pod okriljem UN.  Holandski sud je tada proglasio državu krivom za smrt trojice srebreničkih Bošnjaka, ubijenih nakon što su izbjegli u holandsku vojnu bazu.

Predsjednica Udruženja majki Srebrenice i Žepe Munira Subašić rekla je za agenciju France press posle ročišta da “nema ništa protiv Holanđana”, ali da smatra su vojnici i njihovi komandanti imali “apsolutnu obavezu da zaštite Bošnjake”.  Više od 100 holandskih vojnika najavilo je krajem septembra da će tužiti državu zbog toga što ih je poslala u “nemoguću misiju”.  Tokom rata u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a oko dva miliona je raseljeno i izbeglo. Pred Haškim tribunalom u toku je suđenje Ratku Mladiću za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.  Postupak po žalbi Majki Srebrenice biće nastavljen 14. marta.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • A pre toga su se holandski vojnici kao mirovnjaci u “demilitarizovanoj” zaštićenoj zoni nagledali svega i svačega i nisu mogli preduzeti ništa protiv do zuba naoružanih Orićevaca. Zato su valjda u julu 95 i reagovali tako kako su reagovali.

      0

      0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime