Holandija će porodicama trojice ubijenih Srebreničana isplatiti po 20.000 eura

0
62

srebrenica_un-mainSrebrenica, Holandija – Holandija će isplatiti po 20.000 eura odštete rođacima trojice Bošnjaka koji su ubijeni 1995. u genocidu u Srebrenici, saopćeno je danas iz holandskog Ministarstva odbrane. Cijeli proces trajao je više od 10 godina, a okončan je u septembru prošle godine kada je Kasacioni sud Holandije presudio da je holandska država odgovorna za smrt trojice Bošnjaka.

Ovo je prvi put da je neka država proglašena odgovornom za djelovanje svojih vojnika koji rade pod okriljem mandata UN-a.

“Žalimo što im se to dogodilo kao i zbog onoga što se dogodilo članovima njihovih porodica, i nadamo se da će ovo doprinijeti ublažavanju bola prouzrokovanog gubitkom najbližih”, izjavio je agenciji France Press portparol holandskog ministarstva odbrane Klas Meijer.

Pravna zastupnica porodica, Liesbeth Zegveld, rekla je da iznos sramotan.

“Jasno je da država ne želi da se ovo poglavlje zatvori”, rekla je ona za AP.

Odšteta se odnosi na “nematerijalnu” štetu, dok će odluka o obeštećenju na ime “materijalne” štete biti kasnije saopćena.

Apelacioni sud u Hagu ocijenio je 5. jula 2011. godine da je holandska država odgovorna za smrt tri Bošnjaka u vrijeme masakra u Srebrenici 1995. godine. Okružni sud u Hagu je prethodno ocijenio da su holandske trupe uživale imunitet budući da su u Srebrenici djelovale pod okriljem UN-a i odbacio odštetni zahtjev rođaka žrtava.

Apelacioni sud je, međutim, odobrio zahtjev za odštetu Hasanu Nuhanoviću, prevodiocu holandskog bataljona u Srebrenici, i rođaku Rize Mustafića, električara u logoru holandske jedinice.

 Sud je utvrdio da je holandska država “djelimično odgovorna” za smrt Nuhanovićevog oca i brata, i za smrt Rize Mustafića zato što su ih holandski vojnici izbacili iz svog logora i predali snagama Vojske RS koje su ih zatim ubile.

Otac i brat Hasana Nuhanovića su, kao i Mustafić, u holandskom vojnom logoru potražili utočište, dok su pripadnici VRS razdvajali srebreničke muškarce od žena i djece u Potočarima.

Prema odluci suda, holandski oficiri koji su odlučili da iz logora izbace trojicu Bošnjaka, morali su znati da će ih srpske snage ubiti budući da su prije toga bili svjedoci da su Bošnjaci u rukama VRS-a zlostavljani i ubijani.

Odluka Haškog suda zasnovana je na činjenici da su trojica muškaraca, za razliku od hiljada drugih, fizički bili u logoru holandskog bataljona i da su ih holandski oficiri predali snagama generala Ratka Mladicha, koje su ih ubile.

Snage VRS su, kako je utvrđeno u presudama Tribunala u Hagu, ubile oko 8.000 bošnjačkih muškaraca u danima nakon što su 11. jula 1995. godine zauzele Srebrenicu.

(Tanjug)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime