Hoće li Mustafa Cerić osnovati političku stranku?

1
41

ceric-mustafa-president-of-world-bosniak-congress-300x265Sarajevo – I dok je bio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa ef. Cerić nije se libio da zapliva u političkim vodama. Često se, osim vjerskim, bavio i političkim temama, ponekad svoje istupe svodeći na dnevno-politički nivo, navodi Bportal.

Otvoreno pismo

Mustafa Cerić je trenutno na čelu Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), udruženja koje pretendira da bude ‘krovna bošnjačka organizacija’. Za sada se SBK ne uspijeva nametnuti onako kako su njegovi osnivači, vjerovatno, željeli. Utjecaj u BiH nije bogzna kakav, ali postoji stanovita podrška na Sandžaku.

U posljednjih nekoliko dana pojavili su se signali da bi se Cerić, umjesto djelovanja preko udruženja građana, možda mogao i zvanično zakoračiti u političke vode.

2_hm-300x220Tako je predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević, kako je prenijela agencija Fena, uputio „otvoreno pismo predsjedniku Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafi Ceriću u kojem ga pored ostalog poziva da se uključi u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka“.

Evidentno je, naglašava Duljević, da se sva bošnjačka politika, pamet, inteligencija, koncept, snaga, umijeće i energija svela na nivo sukoba jednih sa drugim.

– Primjetno je da svaka pomisao da bi iz SBK-a mogla krenuti inicijativa u pravcu osnivanja neke nove političke snage, proizvodi paniku u gotovo svim političkim krugovima, a kao mjera predostrožnosti se, upravo, nastoji održati lekcija svima nama o Svjetskom bošnjačkom kongresu i ljudima koji ga predvode kao krivcu za stanje bošnjačkog naroda – napisao je Duljević.

Duljević u pismu navodi da su bošnjački politički lideri i njihove stranke potpuno izgubile kompas u nedostatku ideje i koncepta stavljajući fokus samo na unutar bošnjačko prepucavanje, čime skreću pažnju sa stvarnih problema ove države i naroda.

– Smatram nužnim, da se baš sada i baš Vi trebate uključiti u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka, a sve navedeno i Vas proziva da se angažirate u pokretanju projekta kojim će se okupiti i mobilizirati sve zdrave snage ovoga društva u cilju očuvanja naše države i našeg ukupnog identiteta – stoji u pismu predsjednika Bošnjačke nacionalne fondacije Hake Duljevića upućeno Mustafi Ceriću, predsjedniku SBK.

‘Nuh bošnjačke lađe’

Ovo je više nego jasan signal da se iza brda nešto valja. Jer, Duljević je sve ovo mogao Ceriću reći i lično, oči u oči, bez otvorenog pisma. Međutim, nije, pa ovo pismo treba posmatrati kao svojevrsni probni balon, kako bi se oslušnule reakcije na ovakvu ideju.

Nije ovo jedini signal da se Cerić priprema za političku karijeru. Na zvaničnoj stranici SBK objavljen je tekst autorice Mersade Nuruddine Agović pod naslovom ‘Vrijeme je za pravog bošnjačkog lidera’.

Pogađate i kojeg. Cerić je u ovom tekstu nazvan ‘Nuhom bošnjačke lađe’.

-Preuzimanje emaneta vođstva od strane političkog lidera je počast njemu, ali i velika odgovornost prema narodu. Ovo su zaboravili svi dosadašnji izabrani politički lideri stranaka koji brigu o narodu nikad nisu sproveli sa riječi u djelo. Bošnjački narod je danas sasvim ubijeđen da uzrok ovom problemu nije njihova puka nesposobnost, već izdaja i veleizdaja interesa naroda u korist mizernih ličnih šićara. Zato, narod je shvatio da je krajnje vrijeme da emanet odbrane bošnjačkih narodnih interesa preuzme pravi politički lider Bošnjaka! To je, po svemu sudeći, onaj koji im je dosad bio samo duhovni,  zaključuje se u ovom tekstu obavljenom na web stranici SBK, čiji je Cerić predsjednik.

Hoće li se Cerić zaista odlučiti za formiranje nove stranke i možda kandidirati već na oktobarskim izborima, teško je reći. Ambicije, po svemu sudeći, nisu sporne. Da li će se one i realizirati, znat će se vrlo brzo. Raspisivanje općih izbora zakazano je za 15. maj.

 

(E. HUREMOVIĆ/Bportal.ba)

 



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Dr.Mustafa Ceric je u proteklom period za vrijeme dok je bio reis svojim znanjem,sposobnoscu I izuzetnom odlucnoscu doprinjeo afirmaciji iBosnjaka I idbraninjihovih interesate rasvjetljavanju pogroms Koji Su komsoje permanentno cinilevise od dva vijeka.
    Pozdravljam ideju ,da se politicki angazije Ii Kao nesporan lider povede Bosnjake iz ovog bezdana u kojem su se sada nasli..Lideri Koji danas predstavljaju Bosnjake nisu doradli ni mahalu svoju da predstavljaju.

    PS: oprostite na pravopisnim gresksma!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime