Hoće li katakombe u Jajcu biti četvrti spomenik iz BiH na UNESCO-voj listi?

1
32

Jajce – Jajce planira kandidaturu katakombi kao i dijela starog grada na listu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Katakombe ili podzemna crkve isklesana u stijeni prije više od 600 godina za vrijeme vladanja vojvode Hrvoje Vukčić Hrvatinića, bila je namjenjena za njihovo posljednje počivalište i ostala je jedan od najzanimljivijih spomenika na području kraljevskog grada Jajca.

Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, se nada da bi se ta inicijativa mogla pokrenuti sljedeće godine. Naravno, prije toga stručna komisija to mora procijeniti i uraditi svoj dio posla, a nakon toga odluku donosi općinsko Vijeće.

Uvrštenje spomenika u Jajcu pod zaštitu UNESCO-a bi značilo veoma mnogo za razvoj turizma u ovom malom gradu, ali i u BiH budući da ti to bio četvrti spomenik na listi UNESCO-a. Ti bi svakako značilo i veći broj turista.

”Prema svjetskim standardima razvoj turizma vuče razvoj 51 gospodarske grane kao što je poljoprvireda, hoteljerstvo, ugostiteljstvo… Sve bi to imalo i efekte na razvoj grada jer veći broj turista iziskuje i veći broj smještajnih kapaciteta, što povlači veće zapošljavanje što je uvjet za bilo kakav razvoj”, navodi Hadžić za Akta.ba.

Iako Jajce, prema riječima našeg sugovornika, već posljednje dvije-tri godine bilježi značajan porast dolazaka turista, u ovoj oblasti se može uraditi još puno više.

”Prošle godine smo imali preko 100.000 turista, a ova godina će biti još bolja. Turistička sezona nam počinje u trećem mjesecu i zna trajati čak i do 11 mjeseca. Sada ćemo raditi na tome da nam tursitička sezona traje cijele godine i to razvojem infrastrukture za zinski turizma na obližnjoj planini Hramče. Ova planina je prije rata bila aktivna za skijanje, a sa određenim ulaganjima mogli bi osigurati razvoj zimskog turizma na ovoj planini što bi značilo da nam sezona može trajati čitavu godinu što je jako rijetko za regione u svijetu, a ne samo u BiH”, navodi on.

Ono što im nedostaje su hotelski kapaciteti na čemu će raditi u idućem razdoblju da bi mogli zadržati turiste duže od jednog dana.

Zbog toga planiraju i značajne infrastrukturne projekte koji će doprinijeti tome. Tako na Plivskim jezirima planiraju uraditi zaštićenu turističku zonu sa značajnom ponudom jer je to područje koje pored vodopada turisti najviše posjećuju.

D.K.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime