Hoće li Ilidža i Vogošća ući u sastav Grada Sarajeva?

0
2

Hoće li Ilidža i Vogošća ući u sastav Grada Sarajeva?

Općina Ilidža i Vogošća vjerovatno neće biti sastavni dio Grada Sarajeva iako to traže iz Gradske uprave, rečeno je na sastanku ministra pravde i uprave KS Marija Nenadića s predstavnicima kantonalnih, gradskih i općinski vlasti, političkih stranaka i OSCE-a.

Tim povodom gost emisije Ljeto na Alfi bio je predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva Igor Gavrić.

– Vlada KS podnijela je pet amandmana na Ustav i to bi se trebalo raspravljati na idućoj sjednici. Javna rasprava po nama je kratko trajala, nekih mjesec dana, jedino da kažem Grad Sarajevo koje je provelo javnu raspravu po pitanju predloženih izmjena, gdje smo dali svoje amandmane da pokušamo urediti i da pozicioniramo Grad Sarajevo i da pokušamo da uredimo ovu pravnu oblast, kazao je Gavrić.

On je istakao da određene općine na svojim vijećima nisu donijele nikakvu odluku niti su imali stavove po pitanju amandmana, bilo je nekih tematski sjednica, ali nisu zvanični zaključci izašli iz toga. Grad Sarajevo je uložio nekoliko amandmana, jedan je da se teritorijalno proširi.

– Minimalan zahtjev je bio da se Grad Sarajevo proširi na još dvije općine, to je Ilidža i Vogošća, jer komunalna infrastruktura faktički je povezana sa te dvije općine, i sa druge strane Sarajevo se jedino može i širiti trenutno prema te dvije općine gradnjom, kako saobraćajnica, tako i velikih naselja. Grad Sarajevo je lokalna zajednica i pravo na lokalnu zajednicu u Gradu Sarajevo je oduzeto u više navrata, to čini Kanton Sarajevo koji je praktički veoma specifičan Kanton u BiH jer ima nadležnosti kako lokalne zajednice tako i zakonadavca, kazao je Gavrić.

2017.  posvećena izgradnji Trebevićke žičare

Kada je riječ o realizaciji projekta Trebevićka žičara, Gavrić je kazao kako bi već danas Grad mogao dobiti građevinsku dozvolu, koja se čeka već nekih 15-tak dana.

– Svi preduvjeti su završeni, sproveden je tender, dobivena saglasnost i u fazi je dobivanje same dozvole. Rok je nekih 150 dana od polaganja kamenca da se ti radovi završe, zvanično otvaranje je na dan Grada, 6. Aprila, nezvanično možda još u zimu. Samo se čeka ta zvanična dozvola. Žičara će biti prelijepa, prekrasne boje, bit će šest kabina u olimpijskim bojama, kada dođe vrijeme vidjet će te i ostalo, kazao je Gavrić

Predsjedavajući GV Grada Sarajeva je kazao i da je 2017.  posvećena izgradnji žičare, ipak započeti su i projekti oko preuzimanje projekta Ars Aevi kako bi se gradio Muzej savremene umjetnosti. Prema riječima Gavrića,  Ars Aevi je projekat neprocjenjive vrijednosti, ali će se tek vidjeti koliko je Grad Sarajevo sposoban finansijski to iservisirati. Kompletno Gostovanje Igora Gavrića u emisiji Ljeto na Alfi, pogledajte na linku:

 

Autor: Avaz.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime