Hoće li dr. Mustafa Cerić osnovati stranku i kandidirati se za člana Predsjedništva BiH?

0
9

MustafaCeric12Sarajevo, Sandžak – Posljednjih dana u političkim krugovima u Bosni i Hercegovini, a posebno na Sandžaku, analizira se mogućnost da doskorašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema emeritus, dr. Mustafa ef. Cerić, nakon Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) i Bošnjačke akademije nauka (BANU), zajedno sa istomišljenicima i poštovaocima, osnuje i svoju stranku, te se kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, navodi Klix.ba.

Takvu mogućnost pojedini bh. političari i politički analitičari i ranije su nagovještavali, ali Cerić nikada nije potvrdio spremnost na takav korak.

Prema nepotvrđenim informacijama, dr. Cerić osnivanje stranke navodno priprema zajedno sa sandžačkim muftijom Muamer ef. Zukorlićem i njegovim krugom ljudi. Vjeruju da Cerić svojom harizmom stečenom tokom dvije decenije vođenja IZBiH, kao i poznanstvima na Zapadu i Istoku, može da donese novi kvalitet unutar bošnjačke i bosanskohercegovačke politike uopće, ali i korist državi BiH.

Ljudi bliski Ceriću potvrdili su za Klix.ba da doskorašnji reisu-l-ulema razmišlja o ideji političkog angažmana, kao i eventualnoj platformi ukoliko bi se odlučio na taj korak.

Dr. Cerić je za Klix.ba samo kratko kazao da “ništa nije izvjesno”, te da u vezi s ovim pitanjem “treba sačekati”.

Znakovito je da predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević, čovjek blizak muftiji Zukorliću, 3. aprila uputio „otvoreno pismo predsjedniku Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Ceriću” u kojem ga pored ostalog “poziva da se uključi u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka“.

Duljević je u novembru prošle godine u švedskom gradu Malmeu, upravo sa Cerićem i Zukorlićem, prisustvovao osnivanju Bošnjačke nacionalne fondacije na nivou Švedske.

“Primjetno je da svaka pomisao da bi iz SBK-a mogla krenuti inicijativa u pravcu osnivanja neke nove političke snage, proizvodi paniku u gotovo svim političkim krugovima, a kao mjera predostrožnosti se, upravo, nastoji održati lekcija svima nama o Svjetskom bošnjačkom kongresu i ljudima koji ga predvode kao krivcu za stanje bošnjačkog naroda”, napisao je Duljević u otvorenom pismu Ceriću koje je preneseno i na stranici Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK).

Očuvanje zemlje i časti

Duljević konstatira da su “bošnjački politički lideri i njihove stranke potpuno izgubili kompas u nedostatku ideje i koncepta stavljajući fokus samo na unutar bošnjačko prepucavanje, čime skreću pažnju sa stvarnih problema ove države i naroda”.

“Smatram nužnim, da se baš sada i baš Vi trebate uključiti u iniciranju jednog iznova političkog organiziranja Bošnjaka, a sve navedeno i Vas proziva da se angažirate u pokretanju projekta kojim će se okupiti i mobilizirati sve zdrave snage ovoga društva u cilju očuvanja naše države i našeg ukupnog identiteta. Cijenim da, Vi lično imate dovoljnu snagu i težinu u pogledu Vašeg iskustva, ugleda, intelektualnog i svakog drugog kapaciteta, da vratite povjerenje naroda u lidera i instituciju ove države, a bošnjačku politiku vratite na polje politike”, naveo je Duljević, te zaključio:

“Sa tim u vezi Vas, u ime Bošnjačke nacionalne fondacije, kao i brojnih Bošnjaka u BiH, regionu i dijaspori, molim i pozivam da najozbiljnije razmotrite sve spomenuto te što prije poduzmete sve što je u Vašoj moći u cilju očuvanja ove zemlje i časti našeg naroda”.

Također, krajem prošlog mjeseca na zvaničnoj stranici SBK objavljen je tekst autorice Mersade Nuruddine Agović pod naslovom ‘Vrijeme je za pravog bošnjačkog lidera’. Cerić je u ovom tekstu nazvan ‘Nuhom bošnjačke lađe’.

“Preuzimanje emaneta vođstva od strane političkog lidera je počast njemu, ali i velika odgovornost prema narodu. Ovo su zaboravili svi dosadašnji izabrani politički lideri stranaka koji brigu o narodu nikad nisu sproveli sa riječi u djelo. Bošnjački narod je danas sasvim ubijeđen da uzrok ovom problemu nije njihova puka nesposobnost, već izdaja i veleizdaja interesa naroda u korist mizernih ličnih šićara. Zato, narod je shvatio da je krajnje vrijeme da emanet odbrane bošnjačkih narodnih interesa preuzme pravi politički lider Bošnjaka! To je, po svemu sudeći, onaj koji im je dosad bio samo duhovni”, navedeno je u tekstu.

Odluka o tome da li će biti osnovana i 184. politička stranka u BiH, po čemu je naša zemlja regionalni fenomen, bit će poznata u narednih mjesec dana.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će 15. maja donijeti odluku o raspisivanju općih izbora u BiH. Opći izbori će biti održani 12. oktobra.

(Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime