Hoće li Bošnjaci prepoznati znakove vremena?

3
20

Osman7Hoće li Bošnjaci prepoznati znakove vremena?

Piše: Osman Softić

Opći izbori u BiH koji će se održati 12. oktobra, 2014. jedini su legalni i legitimni demokratski mehanizam za smjenu bilo koje vlasti, a posebno neefikasne, korumpirane, nekompetentne, bezosjećajne i arogantne političke vrhuške koja je u posljednje četiri godine upravljala zemljom.

Ta vrhuška je, uvažavajući objektivne strukturne nedostatke ustavnog i administrativnog uređenja zemlje, i nedavnu kataklizmu, najodgovornija za poražavajuću ekonomsku, socijalnu i političku situaciju i ponižavajuće stanje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina.

Političke stranke na vlasti pravdaju se kako nisu imale čvrst mandat da upravljaju državom, te kako je to, pored manjkavosti sistema zbog kojih krive dejtonski sporazum, glavni razlog njihove nemogućnosti da sprovedu svojoj politički program u cjelosti kako su obećali.

U Federaciji BiH za mnoge nedostatke čak se okrivljuje predsjednik manjeg entiteta Milorad Dodik. Gospodin Dodik svojom retorikom svakako doprinosi atmosferi nepovjerenja, straha, nesigurnosti i neizvjesnosti u pogledu budućnosti BiH. Zbog takve retorike, on će sigurno snositi sankcije kada za to dođe povoljan trenutak. Ali Dodiknije kriv za lošeputeve i infrastrukturu gradova Federacije BiH, obustavu vode, loše komunalne usluge, destine hiljada pasa lutalica na ulicama Sarajeva, nepotizam prizapošljavanju na univerzitete, škole, javne korporacije i državnu upravu, za katasrofalno stanje zdravstvenih usluga u Federaciji, za lošu privatizaciju, za otuđenje 2 milijarde maraka novca poreskih obveznika kroz javne nabavke i utaju poreza i mnoge druge nedopustive propuste vlasti većeg entiteta.

Za divno čudo, oni koji već više od dvije decenije obnašaju vlast injihove porodice, rodbina i bliski prijatelji žive uglavnom lagodnim životom i smatraju se društvenom elitom. Manjkavosti Dejtonskog mirovnog sporazuma nisu im uopće naštetili. Za razliku od njih pak, oni daleko od vlasti, obični građani, radnici, penzioneri, studenti, nezaposlene mase, na granici su siromaštva.

Pred građanima je stoga povjesna šansa i velika i sudbonosna odluka koja im se pruža samo jedanput u četiri godine. Mnogi nisu niti svjesni moći koju pruža demokratski sistem,ma koliko on bio nesavršen.

Međunarodna zajednica u BiH koju predvode i predstavnici nekih najmoćnijih zemalje svijeta poputSAD-a, ne želea nemaju ni pravo nametati nam vlast koju oni preferiraju. Ali im hvala što pokušavaju prodrmati i osvijestiti apatično i uspavano biračko tijelo u BiH kako bi što veći broj glasača izašao na izbore i glasao po svojoj savjesti. Stoga je za svaku pohvalu reklamni spot USAID-a kojim se građani BiH pozivaju da glasaju ilida trpe.

Bilo bi nemoralno i neodgovorno, u ime neutralnosti, ne pokazati  senzibilitet i samilost prema teškom stanju u kojem se nalaze bespomoćni, osiromašeni, depresivni i obespravljeni građani BiH. Bilo bi to ponavljanje iste greške koju je međunarodna zajednica učinila za vrijeme agresije na BiH, kada je četiri godine, baš u ime “neutralnosti”, nijemo posmatrala kako se vrši genocid na jednim narodom.

Američki predsjednik Barack Obama nikada ne bi dobio šansu da sjedi u Bijeloj kući da nije uspio mobilizirati onaj apatični i nezainteresirani dio populacije koji nikad ranije nije glasao. Zbog toga je od kritičnog značaja da što veći broj glasača izađe na birališta.

Nije tačno da promjene nisu moguće bez promjene Dejtona. Promjena Dejtona i druge promjene moguće su jedino ako građani promjene svoj odnos prema politici i stanju u kojem se nalaze. Muslimanima na to ukazuje i Kur’ankada kaže da “Bog neće promjeniti stanje u kojem se nalazi jedan narod sve dok taj narod ne promjeni odnos prema samom sebi” a to znači i prema svojim liderima. Uzvišeni Kuran takođe upozorava vjernike da ”kada ljudi nebi jedni druge suzbijali na zemlji bi se raširila smutnja (fesad)”.

U mnogim političkim strankama koje se natječu na izborima ima sposobnih, poštenih, obrazovanih i iskusnih kandidata. Njih treba birati za predstavnička tijela, neovisno o tome iz koje stranke dolaze. Bosna i Hercegovina se ne može porediti sa razvijenim zapadnim zemljama gdje postoje jasno izdiferencirane političke frakcije: ljevica, desnica ili centar. Štaviše, ta pravila sve više gube značenje i na zapadu. Ta politička matrica i paradigma razumjevanja i interpretacije političkih procesa zastarjela je i prevaziđena. Stoga je važno ne robovati klišeima, kvazi nacionalnim ideologijama, mitskim percepcijamao jednoj, jedinstvenoj i ekskluzivnojpolitičkoj snazi kao‘jedinom ispravnom političkom rješenju postuliranom na bazi jedne ekskluzivne političke partije.

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH svjesni su činjenice da postojeći politički okvir pogoduje etabliranim političkim elitama u sva tri etnička tabora, koje svoja etnička i partijska biračka tijela pred svake izbore pokušavaju homogenizirati u cilju očuvanja vlasti i stečenih privilegija. Za uzvrat im nude udio u plijenu, bilo u obliku zapošljavanja u javnih kompanija kojim suvereno vladaju šefovi političkih stranaka preko svojih lojalnih partijskih aparatčika. Koruptivni sistemu BiH do te mjere je usavršeni organiziran da država i njene institucije, uključujući i diplomaciju, prije svega servisiraju i služe privatnim ekonomskim i poslovnim interesima povlaštenih partijskih funkcionera, njihovih porodica, i uglednih članova, kao instrument za brzo bogaćenje, o čemu u javnom domenu postoji veliki broj dokaza.

Upravo zbog toga, najveće političke stranke potrošile su ogromne sume novca na predizbornu kampanju. Da je makar dio tih sredstava utrošen za pomoć najugroženijim građanima koji su izgubili svoje domove u poplavama i klizištima takav gest možda bi vratio izgubljeno povjerenje birača u svoje političke predstavnike.

Naša zemlja i naša sudbina u iduće četiri godine ovisit će o našoj odluci koju ćemo iskazati 12. oktobra i kvaliteti, moralu, sposobnostima, vještinama, mudrosti, hrabrosti i iskrenosti naših političkih predstavnika koje ćemo tada birati. Zbog toga glasajmoslobodno ali oprezno, racionalno, mudro i savjesno.

Ne dozvolimo da nas demagogija o potrebi etničke homogenizacije kao jedinom spasonosnom rješenju navede da ponovo biramo one iste ljude koji su odgovorni za naše teško stanje. Nemojmo se bojati da damo priliku novim ljudima koje poznajemo i kojima vjerujemo.

Predstojeći izbori su prilika koja nudi nadu u mogućnost stvarnih promjena na bolje. Pogriješit ćemo ako nastavimo robovati idealiziranim, mitskim i virtualnim percepcijamao tome kako će nam pomoći neke druge moćne zemlje. Neće nam pomoći ni Evropa ni Amerika ali ni Rusija ni Turska. One će možda pomoći onima koje ovdje vide kao svoje favorite s kojima imaju uspostavljene privatne poslovne i ortačke interese i talove koje žele sačuvati i zaštititi po svaku cijenu.

Kada su Bošnjaci u pitanju, Bog nam je podario priliku i nadu u kandidaturi Mustafe Cerića, čovjeka velikog znanja i iskustva i još veće mudrosti, koje je stekao na islamskom istoku i kršćanskom zapadu, svjetovima koje on podjednako dobro razumije.

Mustafa_Ceric_izbori2014aa1

Kvalitete Dr. Cerića na vrijeme je uočio i rahmetli Alija Izetbegović, koji je za Cerića rekao da je najobrazovaniji reis kojeg je Bosna ikada imala u svojoj povijesti. Stoga, ako iko zaslužuje da bude simbolični nasljednik Alije Izetbegovića,to je onda ponajprije Mustafa Cerić. Alija Izetbegović je bio demokrata, revolucionar, buntovnik, borac za pravdu, filozof, islamski učenjak i državnik svjetskog kalibra. Podjednako su ga voljeli u arapskom svijetu i na zapadu. Slične odlike posjeduje i Mustafa Cerić.

Bosna i Hercegovina se nalazi u teškom povijesnom trenutku. Prijeti joj teška kriza i socijalno raslojavanje i secesionizam u vidu prijetnji referendumom u RS-u ili borbe za treći (hrvatski) entitet u Federaciji BiH. Pored toga, Bosna već dugo nosi breme teške stigme u vidu potencijalne teritorije za regrutovanje islamskih terorista, ma šta to značilo. To neprijatelji Bosne vješto eksploatiraju. Taj negativni imidž Bosne u svijetu najlakše se može promjeniti izborom pravog državnika u Predsjedništvo BiH kojem će podjednako vjerovati i kojeg će uvažavati i istok i zapad.

Loš, desničarski i ekstremni, imidž Hrvatske u svijetu, promjenjen je ponjaprije zahvaljujući izboru Stipe Mesića, nestranačkog kandidata za predsjednika Hrvatske. Mesić tada nije imao nikakvu političku partiju, nikakvu infrastrukturu, što se spočitava Mustafi Cerići. Ipak, hrvatski građani su bili svijesni lošeg imidžaHrvatske u svijetu. Zbog toga su glasali mudro i racionalno a ne emotivno i strastveno i izabrali su mudrog Mesića.

Evropu u novije vrijeme sve više zahvata pošast rasizma, antisemitizma, islamofobije i neskrivena mržnja prema drugom i drugačijem, a Bosna je na evropskom putu. Razmislimo dobro ko će jenajlakše uvesti u Evropu. Ko će sačuvati prijateljstvo i naklonost najveće globalne sile SAD-a prema nama i našoj domovini. Ko će joj pomoći da ne izgubi prijatelje u islamskom svijetu. Ko  će jojolakšati da dobije nužno potrebne strane investicije, kako one sa zapada tako i one iz islamskog a posebno bogatog arapskog svijeta.

Zašto se ne zapitati kako to da je čovjek koji je bio poglavar Islamske zajednice godinama jedini od Bošnjaka bio pozivan da prisustvuje Ekonomskom forumu u Davosu – najeminentnijem ekonomskom skupu na svijetu gdje se raspravlja a često i odlučuje o njegovoj budućnosti. Drugi narodi bi znali kako najbolje iskoristiti takav potencijal i takvu šansu.

Zapadni svijet je u Mustafi Ceriću davno prepoznao državnika.

O tome svjedoči jedna od najvećih nagrada za mir koju mu je dodjelio UNESCO. To su prepoznali i vodeći svijetski politički lideri koji su najviše pomogli da Bosna bude sačuvana kao suverena država. Isto to učinili su i za Kosovo zaustavivši stranu okupaciju i genocid. Bivši američki predsjednikBill Clinton i Britanski premijer Tony Blair dodjelili su dr. Ceriću posebno počasno mjesto u Clinton Global Initiative  i Fondaciji Tony Blaira koje pomažu u rješavanju nekih od najvećih ekonomskih, političkih, humanitarnih i međureligijskih pitanjau svijetu. Jedini je Mustafa Cerić pozvan da sjedne za njihov sto.

Ne zaboravimo da je većina ratnih konflikata koji se vode u 21. stoljeću, posebno u arapskom i islamskom svijetu, ima elemente religijskog. Stoga je duboko poznavanje ovog fenomena velika prednost u uspješnom vođenju efikasne diplomacije i međunarodnih odnosa. To su nedavno priznali i američki kongresmeni koji, zahvaljujući naporima Mustafe Cerića, danas pripremaju Rezoluciju o BiH o kojoj će glasati Američki kongres.

Islamski svijet je takođe prepoznao izvanserijske sposobnosti Mustafe Cerića uvrstivši ga među 50 najuticajnijih muslimana svijeta, zajedno sa Recepom Tayyipom Erdoganom, Ahmetom Davutogluom, Saudijskimkraljem Abdullahom, šejhom Jusufom Kardavijem, i drugim priznatim muslimanskim uglednicima. Bošnjacima bi to trebao biti signal da se izdignu iznad mahalskog i provincijalnog mentaliteta kada je riječ o sudbini zemlje i promatranju svijeta.To su išareti Bošnjacima da imaju rješenje za svoje probleme i ključ za izlaz iz krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Da li ćeBošnjaci na vrijeme prepoznati, i ispravno protumačiti znakove vremena, pokazt će njihova odluka u nedjelju, 12. oktobra.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  1. Hmm ,,, kako to lijepo Osman ef Softic pise o Mustafi ef Cericu ,izgleda da Osman mora da se oduzi Cericu zbog prikrivanja “akcije kurbani” a isti Osman je bio predsjednik tz.Mesihata u Australiji u vrijeme mucke kurbana .

    0

    0
  2. NEKA STVARI COVEK LEPO RECE I NA KRAJU SVE USRA, GOSPODINCERIC JE SAMO JEDAN OD STRANIH PLACENIKA KOJI ROVARE PO BiH . DA LI JE IKOME U BiH POZNAT KO JE GUVERNER NARODNE BANKE? DA LI ZNATE DA TO NIKAKO VISE NEMOZE DA BUDE COVEK IZ BiH I DA NJEGA IMENUJE MMFSTO ZNACI DAS BiH NEMA NIKAKV UVID U SVOJU EKONOMIJU I DA NEKO DRUGI RUKOVODI OVOM ZEMLJOM. DA LI LJUDI UOPSTE ZNAJU ODAKLE SU USAID FONDOVI , ODAKLE SU PARE U TI FONDOVIMA I ZASTA SU NAMENJENE TE PARE DA SE TROSE, TAMO GDE JE USAID FOND ZNAJTE ZASIGURNO DA TA DRZAVA NEMOZE DA NAPREDUJE JER ONA NERADI U INTERESIMA NJENIH GRADJANA VEC NAREDBODAVALACA IZ USAID FONDA . I SAMI DEMOKRATSKI IZBORI SU VELIKA FARS I PREVARA , KO VAM DANAS DAJE PARE NA LEPE OCI , NEMA NIKOG , A SVE VODECE STRANKE SE FINASIRAJU IZ FONDOVA ILI OD STRANE BOGATIH I IMUCNIH LJUDI , TI KOJI IM DAJU PARE NESTO OD TOGA I OCEKUJU I OVI KAD DODJU NA VLAST BRANICE INTERESE TIH KOJI SU IM DALI PARE A NE INTERES OBICNIH GRADJANA BiH I ZASTO SE ONDA CUDITE STO NAM JE OVAKO. OVAKO CE BITI I DALJE I JA NEVIDIM NIKAKAV POMAK. SVE INDUSTRIJA BiH JE UNISTENA , NA TV NAM PRKAZUJU NEKE STRANE INVESTICIJE GDE ZAPOSLAJVAJU 50 RADNIKA…SMESNO . GRADE AUTO-PUT , TO JE DOBRO ALI TAJ AUTO-PUT CE BiH KOSTATI GUBITKA SVEGA ONOG PREOSTALOG STO IMA U SVOM VLASNISTVU. DRZAVA CE DA SE PREZADUZI DA GA IZGRADI A ONDA CE MORATI DA PRODAJE SVOJA JAVNA PREDUZECA DA BI NAMIRILA DUG . DAJTE PARE U INDUSTRIJU, DA SE POKRENU NEKADASNJI GIGANTI , LAKOCEMO MI POSLE SAMI DA NAPRAVIMO AUTO.PUT OD NASIH PARE ALI TO NEMA , NEDAJU PARE ZA PODIZANJE PRIVREDE , SAMO ZA INFRAKSTUTURU I UNAPREDJENJE POSLOVNE , PRAVNE I ZAKONODAVNE ZASTITE BUDUCIH INVESTITORA I GAZDA

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime