Hoće li BiH Bošnjacima konačno zagarantovati pravo na namaz, halal hranu i druge vjerske obrede

2
31

Sarajevo – Nakon što je skinuto sa dnevnog reda sa prošle sjednice, Vijeće ministara BiH moglo bi razmatrati danas Nacrt osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko BiH i IZ potpišu ovaj ugovor, njime će biti regulisana određena prava za muslimane u BiH – pravo na halal hranu u javnom i privatnom sektoru, na pauze i prostor za obavljanje molitve, na odsustvo s posla petkom u vrijeme džume-namaza, na neplaćeno odsustvo s posla najmanje jednom godišnje zbog obavljanja hadždža, na nošenje odjeće koja je usklađena s vjerskim propisima.

Reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović rekako je da su ugovore sa državom bez problema potpisale Katolička crkva, odnosno Sveta stolica kao univerzalni autoritet te crkve u aprilu 2006. godine, a Srpska pravoslavna crkva u decembru 2007. godine. No, IZ još uvijek nije dobila tu priliku.

– Moram iskazati svoje nezadovoljstvo time da Islamsku zajednicu, koja puno radi da se pomogneu u društvu, kada mi imamo neki zahtjev onda smo ipak na margini rješavanja naših problema. Mi o tome ne govorimo dovoljno u javnosti – rekao je reis Kavazović u intervjuu za Radio Islamske zajednice u BiH.

Vijeće ministara BiH zajedno sa Predsjedništvom BiH, treba potvrditi i odobriti ugovor, a Parlament BiH ga treba usvojiti kako bi on posao pravosnažan.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. A da BiH da i muslimanima ono što je dala hrišćanima – pravoslavcima i katolicima. Zaista ne razumem ko može muslimanima BiH da uskrati šta će da jedu ili kada će Allahu da se mole, te praznuju svoje najveće verske praznike. Zašto neke obične i normalne stvari su uvek kod vas komplikovane?

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime