Hoće li Aerodrom Tuzla dobiti dozvolu za kargo saobraćaj?

0
21

aerodrom-tuzla-1Tuzla – Podsjetimo, Državna komisija nije dala odobrenje tuzlanskom Aerodromu za promet ovim proizvodima, odnosno, nije dala status graničnog prelaza prve kategorije, nego je odlučeno da se formira stručni tim koji treba da provjeri da li su ispunjeni svi uslovi i koje nedostatke treba otkloniti.

Faktor.ba je u posjedu zapisnika sa prve sjednice koja je održana 11. septembra ove godine, a na kojoj su prisustvovali Slaviša Kreštalica iz Kancelarije za veterinarstvo BiH, Muhidin Memić iz Granične policije BiH, Fadil Kavazović iz Uprave za indirektno oporezivanje i Davor Budimir iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. Sjednici nije prisustvovao Velimir Bobić iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.

Članovi Stručnog tima i predstavnici Međunarodnog aerodroma Tuzla su zajedno obišli objekte pod temperaturnim režimom, sanitarne prostorije, garderobu i prostor za rad graničnog veterinarskog inspektora.

Na osnovu obavljenog pregleda ovih prostorija, članovi Stručnog tima su konstatovali da je Međunarodni aerodrom Tuzla ispunio uslove u pogledu objekata koje je propisala Kancelarija za veterinarstvo BiH. Također, navedeno je da je Aerodrom izradio dokument “Postupci rada na JP Međunarodni aerodrom Tuzla sa primjenom postupaka dobre higijenske prakse” gdje su opisani postupci rada sa proizvodima životinjskog porijekla unutar prostora koji su za tu svrhu izgrađeni.

– JP Međunarodni Aerodrom Tuzla je potrebno u tehnološkom dijelu da prije početka upotrebe objekata otkloni određene nedostatke, odnosno, da kompletira postupak postavljanja završnih slojeva podloge, da riješi pitanje zaštite od ulaska insekata, da postavi odvode i dovode vode, postavi umivaonik u predprostor, itd… Potrebno je i da Aerodrom kod nadležnih organa pokrene pitanje imovinsko – pravnih odnosa, te postupak izrade projektne dokumentacije za objekte za koje ne posjeduju – navodi se između ostaloga u zapisniku kojeg je sastavio Slaviša Kreštalica, predsjedavajući Stručnog tima u ime Kancelarije za veterinarstvo BiH.

U narednom periodu se očekuje da će biti ispunjeni svi tehnički uslovi za kargo saobraćaj sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, te da će Vijeće ministara BiH dati potrebnu dozvolu.

Promet proizvodima biljnog i životinjskog porijekla bit će dodatni vjetar u leđa Aerodromu Tuzla, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je Turska odobrila bescarisnki uvoz 15.000 tona mesa u ovu zemlju.

Tuzlanska kompanija Mesna industrija “Menprom”, čiji su pogoni udaljeni 20 kilometara od Aerodroma Tuzla, moći će da izveze 2.000 tona mesa.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime