HNK nakon godinu dana konačno dobio Vladu

0
10
HNK nakon godinu dana konačno dobio Vladu
BiH – Nakon skoro godinu dana od izbora, danas je formirana Vlada (HNK) na čelu s premijerom Nevenkom Hercegom.

Nova Vlada HNŽ-a potvrđena je na današnjoj izvanrednoj sjednici županijske Skupštine i to s 21 glasom “za”, četiri “protiv” i dva “suzdržana”. Tri zastupnika nisu nazočila sjednici.

Vlada je potvrđena glasovima sedam zastupnika SDA, jedanaest zastupnika HDZ-a BiH te tri zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB), protiv su bili zastupnici SDP-a i Demokratske fronte, dok su suzdržani bili zastupnici HDZ-a 1990.

Iako su zastupnici SBB-a podržali izbor, u Vladi HNŽ-a neće imati nijedno ministarsko mjesto. Vlada je sastavljena po modelu 6 + 6, odnosno SDA ima šest resora, a HDZ BiH jedan resor manje uz premijersku poziciju.

Zastupnik SBB-a Osman Macić kazao je kako je njegova stranka dala potporu prije svega zbog građana koji nemaju gotovo godinu dana Vladu.

– Mi nismo stranka koja će praviti probleme u formiranju vlasti, nego stranka koja daje rješenje kako ovoj vladi tako i budućim vladama i ne samo za ovu županiju, nego i za cijelu BiH – izjavio je Macić.

Komentirajući razloge zbog kojih Demokratska fronta nije glasovala za novu županijsku vladu, zastupnik te stranke Elmir Šator je kazao kako to ne znači da su oni protiv interesa građana i naroda te županije.

– Dobro je da je Vlada formirana u bilo u kojem obliku. Naši razlozi su naša principjelnost vezana, na kraju krajeva, i za mišljenje naše središnjice, kao i za način na koji smo izišli iz vlasti – kazao je Šator, ujedno čestitajući novoj vladi, uz napomenu da ih čekaju mnogi problemi.

– SDP će biti opozicija i žao nam je što se ovoliko čekalo na fomiranje županijske vlade, pogotovo zbog toga što se razlozi nisu programska opredjeljenja, već su bili nemogućnost dogovora oko raspodjele vlasti – objasnio je zastupnik SDP-a Amer Zagorčić.

– Mi ćemo u svakom slučaju podržati ono što bude dobro za građane ove županije ali isto tako biti i vrlo oštra opozicija svemu onome što smatramo da nije interes građana u ovoj županiji – poručio je Zagorčić.

Novoizabrani predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, zahvaljujući na ukazanom povjerenju, iznio je smjernice u radu Vlade.

– Vlada će prije svega biti fokusirana na pitanja koja presudno utječu na kvalitetu života stanovnika ove županije. Prioritetni ciljevi su prije svega stabilizacija stanja, odnosno zaustavljanje negativnih trendova u financijskom smislu, a onda slijedi stvaranje ambijenta za gospodarski rast i razvoj – kazao je premijer HNŽ-a, istaknuvši kako zbog toga treba donijeti niz mjera, odnosno kombinacija mjera ekonomske, reformske, razvojne i socijalne politike.

Izrazio je nadu kako će Vlada brzo i proaktivno rješavati tekuća pitanja, ali i razvojne projekte i programe u okviru proračunskih mogućnosti, ali i od interesa svih stanovnika županije.

– Fokus će biti na procesima europske integracije, odnosno provedbe reformske agende koja se provodi na razini BiH i F BiH – zaključio je premijer Nevenko Herceg.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je formiranjem Vlade Skupštini HNŽ-a stvorena i veća obveza da mjere i planove ubrza i izgubljeno vrijeme nadoknadi.

– Iskustvom premijera i ove vlade ti planovi se mogu i realizirati – mišljenja je Špago.

Odbacio je navodne tvrdnje kako je to manjinska vlada, napominjući kako se sve odluke Vlade mogu potvrđivati u Skupštini jer SDA i HDZ BiH imaju skupštinsku većinu, odnosno 18 zastupnika.

– Nama je potrebna dvotrećinska većina samo kod imenovanja Vlade i promjene Ustava, a kod donošenja proračuna i svih drugih zakonskih akata imamo dovoljnu većinu od 18 ruku – objasnio je Špago.

Dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović rekao kako je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg donio ambiciozan plan, te kako će biti potrebno mnogo truda kako bi se isti ispunio.

– Sigurno je kako će izvršna vlast imati potporu u zakonodavnoj. Samo zajedno možemo promijeniti stvari na bolje i ispuniti plan koji nam je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg iznio – rekao je Martinović.

Inače, iz starog saziva u Vladi HNŽ-a ostalo je pet ministara, i to u istim resorima: Donko Jović – ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Oliver Soldo – ministar za pitanja branitelja, Stjepan Krasić – ministar prometa i veza, Suad Hasandedić – ministar graditeljstva i prostornog uređenja i Slađan Bevanda – ministar unutarnjih poslova.

Novi ministri su: Adnan Faladžić – ministar financija, Goran Opsenica – ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, Ajdin Teletović – ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša, Željko Laketić – ministar gospodarstva, Rašid Hadžović – ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa i Suad Balić – ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Zanimljivo je da je Vladu HNŽ-a nakon četiri uzastopna mandata napustio Semin Borić.

HNŽ je bio jedina razina vlasti u cijeloj BiH u kojoj do danas nije bila formirana vlast.
(Vijesti.ba/Fena)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime