Hitno osigurati sirovine za ‘Krivaju’

0
33

downloadZenica, Sarajevo – Federalna vlada je na posljednjoj sjednici usvojila Izvještaj Radne grupe u vezi s preduzećem “Krivaja” Zavidovići, koje je u stečaju. Zbog neophodnosti nastavka proizvodnje u “Krivaji”, Federalna vlada zatražila je od Vlade Zeničko-dobojskog kantona da osigura provedbu sporazuma o načinu plaćanja oblovine.

Izlazak iz stečaja

Ovaj sporazum postignut je između vlada FBiH i ZDK, “Union banke”, “Krivaje” i Šumskog privrednog društva ZDK.

Ured premijera Federacije BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo finansija te Agencija za privatizaciju u FBiH su zaduženi da zajednički sagledaju mogućnost uključivanja Vlade FBiH u proces izlaska iz stečaja “Krivaje”.

U nastojanju da se riješi problem nekoliko desetina radnika “Krivaje”, kojima je onemogućen odlazak u penziju, održan je i sastanak predstavnika “Krivaje” Zavidovići s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem.

Uplata doprinosa

Naime, 25 radnika “Krivaje” je 2012. godine steklo uvjete za odlazak u penziju, a još 37 zaposlenika ovog privrednog društva to pravo ostvarilo je u ovoj godini. Na sastanku je iznesen podatak da je potrebno osigurati oko 575.000 maraka kako bi ovim radnicima bili uplaćeni doprinosi i time uvezan radni staž, što bi im omogućilo ostvarivanje prava na penziju.

Socijalno i moralno pitanje

Stečajni upravnik “Krivaje” Muharem Hozić je sa saradnicima informirao federalnog premijera o zahtjevima Odbora penzionisanih radnika o mogućnostima za rješavanje njihovog statusa.

– Svima nam je stalo do rješenja i mi ćemo ga pokušati pronaći do kraja mjeseca, kako bi ovo socijalno, ali i duboko moralno i ljudsko pitanje bilo riješeno – rekao je ovom prilikom federalni premijer Nikšić.

(avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime